Het team van Taalpunt Son en Breugel: op de voorgrond: Jordy Slenders; zittend v.l.n.r.: Kees van der Put, Marie-Anne Raaijmakers, Gerard Versantvoort; staand v.l.n.r.: Arend Okken, Ties Smetsers
Het team van Taalpunt Son en Breugel: op de voorgrond: Jordy Slenders; zittend v.l.n.r.: Kees van der Put, Marie-Anne Raaijmakers, Gerard Versantvoort; staand v.l.n.r.: Arend Okken, Ties Smetsers Foto: Ingezonden

Taalpunt Son en Breugel: je wereld wordt zoveel groter

Algemeen

Son en Breugel - Nederland telt 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder die moeite hebben met lezen en schrijven. Twee derde is van Nederlandse afkomst, de overige dertig procent is anderstalig. In Son en Breugel komt dit naar schatting neer op 1300 inwoners. Dat zijn heel veel mensen. Met name de inwoners van Nederlandse afkomst vinden het moeilijk om hun ‘taalachterstand’ bespreekbaar te maken. 

Geschreven door: Arend Okken

Taalpunt Son en Breugel telt momenteel dertig deelnemers. De meesten hebben een anderstalige achtergrond (NT2). Het grote aantal anderstaligen dat zich de afgelopen maanden aanmeldde, verraste Taalpunt in eerste instantie. Toch was het logisch: anderstaligen hoeven geen angstdrempel over, zij willen gewoon Nederlands leren.

Drempelvrees
Marie-Anne Raaijmakers (Bibliotheek Dommeldal) is projectleider van Taalpunt Son en Breugel. “De Nederlandstalige laaggeletterden (NT1) bleven het afgelopen halfjaar inderdaad min of meer uit beeld,” aldus Marie-Anne. “Dit heeft volgens ons met drempelvrees te maken: mensen schamen zich en vinden het moeilijk om te zeggen dat ze laaggeletterd zijn. We begrijpen dit, maar het is écht niet nodig. Heel veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven.”

Hulp uit de omgeving
Uw verslaggever is, naast Kees van der Put, Ties Smetsers, Irma Verest en Gerard Versantvoort, vrijwilliger bij Taalpunt. Samen met de projectleider en afstudeerstudent Jordy Slenders van Fontys Hogeschool zet dit vijftal zich volop in om de laaggeletterdheid in ons dorp te verkleinen: “Wij willen graag álle inwoners van Son en Breugel die moeite hebben met lezen en schrijven, bereiken. Daarom vragen we de mensen in hun (directe) omgeving, zoals levenspartners, (klein)kinderen, mantelzorgers en zorgverleners ons hierbij te helpen. Als je namelijk goed kunt lezen en schrijven, wordt je wereld zoveel groter en je leven een stuk gemakkelijker!”

U kunt zich op de donderdagochtend van 10.30 uur tot 12.00 uur in ’t Vestzaktheater/de bibliotheek aanmelden voor de gratis (!) lessen. Vanwege de huidige coronacrisis kan dat ook via TaalpuntSonenBreugel@bibliotheekdommeldal.nl of via telefoonnummer 0499-473033.

Coronacrisis? We gaan online! 
Sinds begin februari verzorgt NT2-docente Dianne Ceelen van het Ster College (onderdeel van het Summa College) op woensdagochtend de les voor het groeiend aantal anderstalige deelnemers. Deze les (eveneens gratis!) vindt ook plaats in ’t Vestzaktheater/de bibliotheek. Dianne: “Gelukkig ontmoette ik de deelnemers een paar keer fysiek. Vanwege de coronacrisis kan dat nu even niet. Drie keer ‘ontmoette’ ik hen online via WhatsApp. Deze week gaan we van start met Microsoft Teams.”

Kinderopvang
Helaas kunnen op dit moment niet alle anderstaligen die dat willen aan de lessen deelnemen. Het betreft ouders van kleine kinderen. Aanvankelijk mochten de kleintjes meekomen naar de les, maar dat bleek niet vol te houden. Noodgedwongen zitten deze mensen nu thuis. Taalpunt stelt met de gemeente en andere partners alles in het werk om op korte termijn kinderopvang voor deze ouders te regelen.

Irma Verest