Eva Wiselius (rechts) samen met Maurice Peters (beheerder van het Dommelhuis) voor de bar van het Dommelhuis
Eva Wiselius (rechts) samen met Maurice Peters (beheerder van het Dommelhuis) voor de bar van het Dommelhuis Foto: Wil Feijen

“Het was een heerlijke plek aan het water”

Algemeen

Son en Breugel - Eigenaresse Eva Wiselius van muziekschool Music Dock kijkt met weemoed terug in de tijd, nu haar verhuizing aanstaande is: “De muziekschool aan de haven in Son was een heerlijke plek, de sfeer was fijn, met een prachtig uitzicht op het water, maar soms moet je keuzes maken.”

Redacteur: Ivo van Hoek

Eva is als drijvende kracht achter deze muziekschool vol aan de slag om per september een nieuwe thuishaven te creëren in het Dommelhuis, midden in Son en Breugel; daarnaast wordt haar lesaanbod nog uitgebreid met lessen in De Boerderij in Breugel.

Op de vraag Waarom verhuizen? antwoordt Eva: “Omdat je niet alles kunt hebben. Maar wanneer we in het Dommelhuis onze draai hebben gevonden, komt het aardig dicht in de buurt van ‘alles hebben’. We kunnen daar gebruik maken van ruime leslokalen met veel licht, plus een mooie bergruimte. We kunnen er onze inventaris veilig opslaan, zodat ook het organiseren van extra activiteiten zoals kinderfeestjes en teambuilding mogelijk blijft.”

 Kanaaldijk-Zuid
In 2018 betrok Eva het pand aan de Kanaaldijk-Zuid, waar ze in twee lesruimtes startte met verschillende muzieklessen, zanglessen en diverse cursussen, zoals Musical, Ukelele en Muziek voor de Kleinsten. Uitbreiding volgde al snel met een derde en vierde lesruimte, tot het fatale moment waarop COVID-19 haar intrede deed en haar muziekschool niet in aanmerking kwam voor subsidiesteun vanuit de overheid.

Eva: “Dan slaat de twijfel toe: kunnen we wel doorgaan, wil ik dit nog? Toch wist ik heel helder waarom ik de muziekschool was gestart, namelijk een fijne plek creëren waar iedereen zich welkom voelt en waar meer gebeurt dan dat wekelijkse half uurtje muziekles. Mijn drive is om een muzikale ontmoetingsplek te vormen, en met hulp van zowel de Lions Club als MKB Doorgaan hebben we ervoor gezorgd dat de muziekschool nog steeds bestaat.”

Toch blijven de vooruitzichten spannend, met stijgende energieprijzen, huurverhogingen en doorlopend onderhoud aan een gedateerd pand qua veiligheid, milieutechnische voorzieningen en verbouwingen voor groei.

Dommelhuis
Toen de vraag kwam of Music Dock zich in het nieuwe Dommelhuis wilde vestigen, was de eigenaresse zowel geïnteresseerd als gereserveerd. Eva: “Je geeft toch deels je zelfstandigheid op qua sfeer, inrichting en gebruik van de ruimtes. Uiteindelijk hebben de voordelen van het moderne Dommelhuis en de visie van beheerder Maurice Peters ertoe geleid dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd. Het geeft ons daarnaast de mogelijkheid om de theaterzaal te benutten voor leerlingenconcerten en musicalvoorstellingen, plus de grote foyer voor bijvoorbeeld een maandelijkse zangavond (vanaf september, red.).”

Verder kijkt Eva uit naar de samenwerking met zowel de medewerkers alsmede de andere gebruikers van het Dommelhuis. Er zijn bijvoorbeeld al gesprekken gaande met de LEVgroep om naschoolse activiteiten te organiseren voor de basisschooljeugd in Son en Breugel.

Bewuste keuze  
Op de vraag of zo veel muziekactiviteiten in één gebouw wel ruimte geeft om jezelf te profileren, reageert Eva erg positief: “Voorheen was Key4Music de muziekschool in Breugel en konden leerlingen uit Son bij ons terecht. Nu we gebroederlijk naast elkaar zitten onder één dak kan een leerling nog steeds een bewuste keuze maken. Waar muziekschool Key4Music zich meer profileert als popschool, kan een leerling bij Music Dock eerst kennismaken met een instrument naar keuze, alvorens te ontdekken welke stijl bij hem of haar past. We prijzen ons gelukkig met een docententeam dat zowel een klassieke achtergrond heeft als een brede vakkennis in vele muziekstijlen.”

Daarnaast zal Music Dock haar lessen dus gaan verzorgen in De Boerderij te Breugel, zodat in dat deel van ons dorp de muzikale zichtbaarheid en toegankelijkheid op peil blijft.

Tot slot verheugt Eva zich op de leuke samenwerking die komend weekend op zondag 10 juli al zal starten tijdens het openingsweekend. Dan zullen de leerlingen van Key4Music een muzikaal programma in de foyer verzorgen, terwijl leerlingen van Music Dock de ‘kleine zaal’ gaan inwijden met optredens en workshops.