De vrijwilligers samen met de cursisten van het Taalhuis op de trap in het Dommelhuis
De vrijwilligers samen met de cursisten van het Taalhuis op de trap in het Dommelhuis Foto: Taalhuis

Taalhuis sluit het studiejaar af met een ‘International minifoodfestival’

Algemeen

Son en Breugel - Woensdag 20 juli vindt de laatste lesbijeenkomst NT2 van Taalhuis Son en Breugel in het Dommelhuis plaats. Reden om dat op een feestelijke en culinaire manier te doen. Alle taalleerders én vrijwilligers brengen groepsgewijs zoete, hartige of fruitige lekkernijen mee. Volgende week trakteren we u in deze krant op een sfeerverslag van deze intercontinentale smulpartij, zeg maar International MiniFoodfestival.

Gastredacteur: Arend Okken

Bij Taalhuis Son en Breugel – Taalpunt heet sinds 10 juli Taalhuis –draait het om mensen die de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Dat kúnnen mensen zijn die in Nederland zijn geboren en getogen. Dan spreken we van NT1: Nederlands als eerste taal. Voor deze mensen is bijvoorbeeld het begrijpen van een brief van de gemeente of een andere officiële instantie een enorme opgave, laat staan het beantwoorden van zo’n brief. Het gaat bij NT1 dus om een achterstand in lezen en schrijven. 

Twee vliegen in één klap
NT2 betekent Nederlands als tweede taal. Dan gaat het om mensen uit diverse buitenlanden. Denk hierbij aan verre landen als Syrië, Eritrea, Somalië, Turkije, Irak, Tsjetsjenië, USA, Mexico, Chili en Brazilië, maar ook aan Europese landen als Duitsland, Polen en Roemenië. Elke woensdagochtend komen bijna vijftig anderstaligen naar het Dommelhuis om taalles te krijgen van een docent en zeventien vrijwilligers. Het gaat dan natuurlijk ook wel om lezen en schrijven, maar bovenal om spreken en luisteren. De eventuele kinderen van 0 tot 4 jaar worden ‘taalvaardig’ opgevangen bij Boekjes en Babbels+: de vrijwilligers houden daar de kinderen bezig met voorlezen, babbelen en spelletjes. De voertaal is uiteraard Nederlands. Op deze manier slaat Taalhuis Son en Breugel twee vliegen in één klap: de ouders gaan naar de les en de kinderen worden ‘bijgepraat’.