Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Moment van bezinning en vreugde bij opening Dommelhuis

Algemeen

Son en Breugel - Het Dommelhuis in Son en Breugel was al in gebruik genomen en heeft al vele bezoekers gehad, en de eerste uitvoering van harmonie Pro Honore Et Virtute, die er zijn thuisbasis heeft, had al eerder plaatsgevonden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Maar op vrijdag 8 juli klonk er hoog vanuit de kerktoren naast het Dommelhuis vrolijke muziek van de beiaard, een muzikaal cadeau van stichting Vrienden van de Beiaard ter gelegenheid van de heugelijke gebeurtenis die beneden voor de deuren van het Dommelhuis plaatsvond.
Want daar stond de 12-jarige Nina van Amelsvoort, winnares van de voorleeswedstrijd in 2022 voor basisscholen in Son en Breugel, samen met emeritus-pastoor Piet Bakermans (84), die pastor was van de Sint-Petrus’ Bandenkerk tot eind december 2017, klaar met een schaar waarmee zij samen een lint doorknipten om het Dommelhuis officieel te open.

Kennismaken
Het was het begin van een weekend vol activiteiten in het Dommelhuis. Met een gevarieerd programma met voor elk wat wils konden de bezoekers kennismaken met de gebruikers van het Dommelhuis. Alle evenementen en optredens waren gratis toegankelijk, zodat alle inwoners van Son en Breugel kennis konden maken met de gebruikers van het Dommelhuis en het gebouw.

Het doorknippen van het lint was een kleine handeling, maar het was een lange weg ernaartoe, zo vertelde burgemeester Gaillard. Want in 2010 werd er al een plan gepresenteerd om op de plaats van de oude pastorie een moderne, multifunctionele bibliotheek te bouwen met een ondergrondse parkeergarage, een grand café en appartementen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Jaren van discussie
Dit plan leidde tot verhitte debatten in de gemeenteraad, discussies onder inwoners en bij de plaatselijke pers. “Te groot en te duur, en voormalig wethouder Bergmans vergeleek het ontwerp van het gebouw zelfs met een fabriek”, aldus de burgemeester. “Er volgden jaren van discussie waarin het er hard, soms te hard, aan toe ging. Verkiezingen werden erdoor gewonnen en verloren. De bibliotheek werd een multifunctionele accommodatie (MFA), een gebouw groter dan de vorige bibliotheek. En de kerk, die al geen kerk meer was, zou gesloopt worden”, vervolgde de burgemeester zijn verhaal.

Na al die jaren besloot de gemeenteraad van Son en Breugel in 2018 dat het dorpshuis gevestigd zou worden in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk. Het gebouw is niet alleen volgens Gaillard een beeldbepalend gebouw, maar ook volgens rijksbouwmeester Floris Alkemade die al in een vroeg stadium ervoor pleitte om de voormalige kerk niet te slopen maar te onderzoeken of hergebruik mogelijk was. Alkemade was van mening dat met de sloop essentiële zaken uit de geschiedenis van de gemeente Son en Breugel zouden verdwijnen. Volgens hem zijn er in het verleden al meerdere gebouwen gesloopt, die we met een hedendaagse blik prachtig zouden vinden. “Wat we mooi of lelijk vinden is onze minst betrouwbare raadgever”, aldus Alkemade.

Een prima alternatief
“Een dode vleermuis en een nieuwe gemeenteraad hebben de sloop verhinderd”, aldus emeritus-pastoor Piet Bakermans. Hij sprak de aanwezigen toe in het Dommelhuis. en op een wijze zoals alleen hij dat kan, haalde hij ook nog even een lang gekoesterde wens aan om onder in de oude kerktoren naast het Dommelhuis een stilteruimte te creëren. Deze mogelijkheid tot stilte of gebed was namelijk verdwenen na de ombouw van de voormalige kerk. In de gedachte van Bakermans is de oude toren daar een prima alternatief voor.

Hij verwees daarbij naar een afbeelding van Petrus die niet alleen op het voormalige kerkgebouw te zien is, maar ook boven de deur van de oude toren. Een afbeelding waarin Petrus sleutels in zijn handen houdt. “Normaal dienen sleutels om deuren te openen, maar de gemeenteraad gaf geen toestemming om een stilteruimte in de toren te creëren, en dus bleven de deuren gesloten”, zo uitte hij zijn nog steeds aanwezige ongenoegen over dit besluit.

Een stijlvol gebouw
Hij feliciteerde de gemeente en de architect met het feit dat de voormalige kerk na de metamorfose een stijlvol gebouw is geworden dat er uitspringt. Bakermans vond wel dat er nog te weinig elementen van de oorspronkelijke kerk in het Dommelhuis terug zijn gekomen, en daarom kwam hij met een origineel cadeau dat volgens hem vast wel een plaats aan de binnenzijde van het gebouw kan krijgen: een afbeelding van Petrus in glas die ooit in de oude, afgebroken pastorie heeft gehangen.
“Moge dit prachtige vernieuwde kerkgebouw een rustplaats vormen voor alle inwoners van Son en Breugel”, zo besloot Bakermans zijn laatste ‘preek’ in wat eens ‘zijn’ kerk was.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
SonenBreugelVerbindt