Laatste repetitie in het Vestzaktheater
Laatste repetitie in het Vestzaktheater Foto: ©Harmonie PHEV

Harmonie verruilt Vestzaktheater voor Dommelhuis

Algemeen Muziek

Son en Breugel - “Het voelt een beetje als je eigen huis verlaten”, aldus een van de muzikanten van het harmonieorkest van PHEV. Ja, wat wil je ook. In het bijna 110-jarig bestaan heeft de harmonie op heel wat plekken in ons dorp een thuis gehad. Nu ze deze week hun intrede hebben genomen in het nieuwe Dommelhuis, verlaten ze na ruim 35 jaar hun bekende Vestzaktheater. “Ik heb de uitnodiging voor de opening van het Vestzaktheater op 10 oktober 1986 nog liggen, en sindsdien was het Vestzaktheater ons thuis”, aldus Wil van der Zanden, saxofonist.

Vorige week donderdag namen de Opleidingsharmonie en het harmonieorkest afscheid met de laatste repetitie in de theaterzaal. Vrijdag sloot de ‘Harmoniezaal’ in het Vestzak voor de laatste maal de deuren voor de slagwerkorkesten. Stil vertrekken was er voor de slagwerkers overigens niet bij. Onder het mom van vele handen maken licht werk, verhuisden ze na de repetitie al het slagwerk naar de nieuwe opslag in het Dommelhuis. Best wel een puzzel om het ook daar goed opgeslagen te krijgen. Een slagwerker vertelt: “We gaan de nieuwe ruimte nog wel even goed indelen. Als we de stellingen wat anders neerzetten, passen ook onze pauken erin. Dan kunnen we vanuit de opslag zo de theaterzaal in en dat is mooi.”

Natuurlijk is voor een groot aantal muzikanten het gebouw van het Dommelhuis niet nieuw. Velen kennen het maar al te goed uit de tijd dat het nog een kerk was. Zo zijn er muzikanten gedoopt, getrouwd, of hebben ze afscheid genomen van dierbaren. Ook voor de harmonie als geheel is het bekend terrein. Vele jaren is er opgetreden tijdens Pasen, of andere vieringen. Vaak onder het toeziend oog van pastoor Bakermans. 

“Mooi dat de grote zaal in het Dommelhuis nu de naam ‘Vestzaktheater’ heeft gekregen. Dat doet met recht eer aan de mooie plek die we zo lang als ons thuis hebben gezien”, zegt Hans Waals als voorzitter van harmonie Pro Honore et Virtute. “Ook in het Dommelhuis gaan we ons zeker thuis voelen en met prachtige optredens ons publiek nieuwe belevingen laten ervaren.”

Het eerste optreden staat al gepland: zaterdag 25 juni verzorgt het harmonieorkest een uniek concert tijdens de Ondernemersavond 2022 van de Lionsclub Son en Breugel. De eerste optredens waar gratis kaarten voor besteld kunnen worden, vinden plaats in het openingsweekend van het Dommelhuis. Op zaterdag 9 juli treden dan het harmonieorkest en de malletgroep op. De opleidingsharmonie presenteert zichzelf op zondag 10 juli. Voor het volledig programma en bestellen van kaarten: zie de berichtgeving van het Dommelhuis.