Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO)
Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) Foto: Kees Staps

Muzikanten van de Sonse harmonie schitteren op Wereld Muziek Concours

Algemeen

Son en Breugel - In het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) speelden afgelopen week 65 muzikanten op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Het BJPO, opgericht in 2018 door de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen met dirigent Johan Smeulders, organiseert jaarlijks twee projecten op hoog niveau voor Brabantse muzikanten van 13 tot en met 26 jaar. Het doel is om deze jonge muzikanten te inspireren, te verbinden en om ze enthousiast te maken voor blaasmuziek.

Op uitnodiging namen ze van 17 tot en met 23 juli deel aan het Young Generations project. Het BJPO verbleef deze week in abdij hotel Rolduc en werd gekoppeld aan een Sloveens orkest. Daarmee repeteerden ze, gaven ze twee concerten en vierden ze met enige regelmaat feest. In totaal namen zeven muzikanten van harmonie Pro Honore et Virtute deel: Ewoud Meertens, Tessa van Abkoude, Marijn Rombouts, Maaike Filmer, Annemarie Slegers, Silke Vogels en Nina Nederlof. Geweldig dat je als muzikant van de Sonse harmonie deze unieke kans krijgt om je verder te ontwikkelen. Ook dat maakt muziek maken bij de harmonie zo leuk. Lees hier een aantal van hun ervaringen.

Maaike Filmer (hoboïste) 
“Het beste deel van de afgelopen week vond ik het groepsgevoel. Door de hele dag samen te repeteren, te eten en te drinken bouw je als orkest een hechte band op. Iedereen kon het goed met elkaar vinden en lette goed op elkaar. Onze muziek is hierdoor nóg beter gaan klinken!”

Silke Vogels (klarinettiste) 
“Mijn eerste keer BJPO en zeker niet de laatste! We hebben hard gewerkt en in een paar dagen tijd iets heel gaafs neergezet. De groep was top, waardoor het naast de repetities mega-gezellig was. We hebben veel muziek gemaakt, veel gelachen en vooral genoten van deze leuke week!”

Marjorie de Pee (projectleider) 
“Ongelooflijk trots ben ik op onze 65 jeugdige, talentvolle muzikanten en dirigent Johan Smeulders. Onder zijn leiding, vol passie en energie, heeft het orkest een concert op hoog niveau gegeven dat mij heeft geraakt en ontroerd. En dat slechts in één week, die nog lang op ons netvlies zal blijven staan. Wat een enthousiasme, wat een geweldige sfeer. De muzikanten verdienen een groot compliment. Er zijn vriendschappen gesloten voor het leven en BJPO heeft een band opgebouwd met de Slovenen. Chapeau voor de orkestcommissie (Vivian Ahout, Marijn Rombouts, Luuk Meeuwis, Neeltje Wonders en Nina Nederlof). Dankbaar dat ik hierbij heb mogen zijn.”

Tessa van Abkoude (klarinettiste) 
“Bij BJPO krijg ik de mogelijkheid om me muzikaal verder te ontwikkelen door uitdagende stukken te spelen en goede muzikanten om me heen te hebben. Omdat iedereen dezelfde passie voor muziek heeft, is het makkelijk om nieuwe vrienden te maken en voel je tijdens repetities en concerten dat iedereen zo mooi mogelijk speelt. Met al deze jeugdige muzikanten samen voel je bij BJPO altijd energie en enthousiasme.”

Judith Curfs (publiek) 
“Woorden als ‘geweldig’ en ‘fantastisch’ dekken nauwelijks de lading om deze prestaties te beschrijven. Dit jeugdorkest, opgebouwd uit zowel onervaren als professionele muzikanten, heeft met slechts enkele dagen voorbereiding een concert van formaat gegeven waar met recht nog jaren trots op teruggekeken kan worden. Onder de bezielende en enthousiasmerende leiding van Johan Smeulders stegen de individuele orkestleden boven zichzelf uit. De kers op de taart was het respect dat de muzikanten uit beide orkesten voor elkaar ontwikkelden, gedurende de repetitieweek die voorafging aan de concertavond. 

De Sloveense muzikanten waren zichtbaar ontroerd door de uitvoering van het BJPO en waren de eersten uit het publiek om hun Brabantse collega’s te eren met een respectvolle ovatie.”

Meer weten over het BJPO? Volg @BJPO op Instagram en facebook en neem een kijkje op www.bjpo.nl. Kijk op www.phev.nl als ook jij een volgende keer wil meespelen met harmonie Pro Honore et Virtute.