Hans van de Loo en Nancy van Heeswijk zijn klaar voor het wereldkampioenschap
Hans van de Loo en Nancy van Heeswijk zijn klaar voor het wereldkampioenschap Foto: Wil Feijen

Wereldkampioenschap smaakt naar meer voor sterrenteam

Algemeen

son en Breugel - Het wereldkampioenschap voor barbecueteams uit heel de wereld vindt volgende maand plaats in het Belgische Torhout, in het weekend van 2 tot en met 4 september. Hoewel de locatie in België om de hoek is voor de drie gastronomische teams uit Nederland, zorgt de gekozen datum wel voor een serieuze uitdaging.

Redactie: Ivo van Hoek

Precies één weekend eerder vindt namelijk het Nederlands kampioenschap voor barbecueteams plaats in de tuin van kloosterhotel La Sonnerie in Son en Breugel. Zo kunt u bijna letterlijk in uw achtertuin genieten van een inmiddels bekend barbecuespektakel, met opvallend veel deelnemers uit onze eigen gemeente. Waar geoefende amateurs hun culinaire kunsten in een handomdraai kunnen tonen op een Nederlands kampioenschap, is het tijdens het opvolgende weekend in België ‘serious business’ voor de WK-deelnemers. Zelfs tijdens dit officiële wereldkampioenschap zal het aandeel vanuit onze gemeente dit jaar ongemeen groot zijn, met maar liefst zeven vakkanjers uit Son en Breugel. Zij vormen het kloppende hart van het team ‘LXRY BBQ Bandits’. Dit sterrenteam wordt aangevuld met drie gastronomische grootheden uit Brabant: meesterpatissier Robert van Beckhoven, chefslager Paul Geven, Niels Stroopwafel en patissier Damilyano Eikelmans. 

Originele gerechten
Behalve het kietelen van de smaakpapillen van een internationale vakjury is het zaak dat het team het publiek omver blaast met originele gerechten. Tijdens het kampioenschap wordt namelijk gestreden in meerdere categorieën. De publieksprijs gaat zich concentreren rond het begrip ‘Cooking from the Homeland’. In alle gevallen blijft het zaak om in een mum van tijd originele gerechten op een traditionele wijze op tafel te toveren.

Hans van de Loo is als bescheiden teamcaptain, ervaren patron-cuisinier en mede-eigenaar van hotel-restaurant La Sonnerie de spin in het web van dit Brabantse team. “Het smeden van een succesvol elftal betekent niet elf individuen hun kunstje laten tonen. Het komt juist aan op het zorgvuldig selecteren van die toppers en hen laten excelleren binnen hun eigen vakgebied. Als zo’n elftal vervolgens te werk gaat via slim samenspel, dan is er kans op een mooie prijs. Veel tijd om samen te oefenen hebben wij als professionals helaas niet, omdat we allen enorm druk zijn met het runnen van onze eigen business”. 

Goede smaak
Gelukkig kunnen de meeste teamleden binnen hun vakgebied putten uit ervaring die soms tot wel dertig jaar reikt. Precies daar ligt de sleutel tot succes, volgens teamlid Nancy van Heeswijk. “Op basis van creativiteit en routine kunnen veel van onze teamleden het verschil maken. Dat betekent niet dat we allen de sterren van de hemel koken, maar wel dat we allen echt een verschil kunnen maken. Samen met dorpsgenoot Pierre van Tinteren ben ik verantwoordelijk voor het promotionele gedeelte en de verkoop. Mede door de opzet van dit wereldkampioenschap is het namelijk van groot belang dat onze gerechten letterlijk in de goede smaak vallen bij het publiek”.

Ook onze dorpsgenoten Ludo Bolder, Maarten Scheepens en Menno van Happen zijn voorbeelden van kanjers die het team vleugels geven. Dergelijke ‘waterdragers’ zorgen via een uitgekookte logistiek dat onze culinaire sterspelers de jury omver kunnen blazen met hun smaakexplosies.

Maar liefst tachtig internationale teams zullen een verhitte strijd aangaan tijdens de BBQ World Cup waarbij er in totaal zes culinaire gerechten beoordeeld zullen worden. Behalve de vakjury en een publieksprijs maken de LXRY BBQ Bandits in België nog kans op een Fire, Food, Friendship & Fun Award. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan enthousiasme, de presentatie, saamhorigheid en teamspirit. En dat is duidelijk een kolfje naar de hand van rasentertainer Nancy van Heeswijk.

Wilt u de avonturen van dit sterrenteam op de voet volgen, surf dan naar de Facebookpagina lxrybbqbandits. Mocht U live willen proeven tijdens dit gezellige evenement, bestel dan uw tickets via www.wbqa.nl/bezoek-aan-het-wk-wbqa-belgie/

Een aantal leden van team ‘LXRY BBQ Bandits’  aan de bar.