Afbeelding
Foto: Ingezonden

Energiecafé SonEnergie: Carbyon ruimt CO2 op

Algemeen

Son en Breugel - Op 21 september om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) organiseert SonEnergie in de grote zaal van het nieuwe Dommelhuis weer een interessant energiecafé. Jasper Simons van Carbyon vertelt over een innovatieve techniek om CO2 uit de lucht op te ruimen.

Bijna niemand twijfelt er nu nog aan: de gigantische CO2-uitstoot van de mensheid veroorzaakt een steeds verder toenemende klimaatverandering! Hoewel de ommekeer sneller zou moeten gaan, ontstaan er aan alle kanten initiatieven om onze CO2-uitstoot te reduceren; op naar ‘net-zero’… Maar is 0 netto-uitstoot eigenlijk wel voldoende?
Volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) niet. Ook als we morgen ‘net-zero’ bereiken (wat al een gigantische opgave is), zal de klimaatverandering nog zo’n 300 jaar blijven doorgaan! Dat komt door alle CO2 die we in het verleden al uitgestoten hebben. Ook al komt er vanaf nu niks extra’s meer bij, die 1600 miljard ton CO2 ligt als een warme deken over de aarde, en we zijn eigenlijk pas net begonnen met opwarmen.

Dit klinkt redelijk hopeloos, maar gelukkig zijn er nog opties over. Direct Air Capture (DAC) is een innovatieve techniek om CO2 te verwijderen uit de atmosfeer, dus ook de CO2 die in het verleden is uitgestoten. Als we dergelijke technieken op grote schaal kunnen inzetten, kunnen we voorbij ‘net-zero’ gaan en zelfs ‘net-negative’ worden. Dit betekent dus: opruimen wat we de afgelopen 200 jaar hebben uitgestoten.

Carbyon is een start-up in Eindhoven die hard werkt aan het ontwikkelen van deze technieken. Jasper Simons is CTO van Carbyon en inwoner van onze gemeente. We hebben Jasper bereid gevonden om op 21 september om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het Dommelhuis een energiecafé te verzorgen over dit onderwerp. Hij zal ons vertellen waarom dit zo hard nodig is, hoe het werkt en hoe dit op grote schaal ingezet kan gaan worden.
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom om zich te laten inspireren!
Graag tot 21 september in de grote zaal van ons nieuwe Dommelhuis.