oprichter en drijvende kracht achter Team Core Dirk van Meer
oprichter en drijvende kracht achter Team Core Dirk van Meer Foto: MooiSonenBreugel

Bij Team Core werken studenten aan een betere toekomst

Algemeen

Son en Breugel - In een bedrijfsverzamelgebouw op Ekkersrijt in Son en Breugel is een bijzonder bedrijf gevestigd: Team Core. Dat is een studententeam, opgericht in 2018, dat technologie ontwikkelt voor de duurzame industrie.

Reactie: Adrie Neervoort

“Wij zijn een bedrijf dat is opgericht om problematiek op te lossen op het gebied van duurzaamheid.
Wij hebben als bedrijf een unieke positie omdat we zoveel kennis hebben”, zo introduceert oprichter en drijvende kracht achter Team Core Dirk van Meer zijn onderneming.

“Wat Team Core doet is tweeledig”, legt Dirk van Meer uit. “Team Core kijkt tegen welke problemen een klein tot middelgroot bedrijf aanloopt als het gaat om innovatie en het niet de onderzoekscapaciteit heeft om dit op te lossen, en aan de andere kant is Team Core een leerschool voor studenten uit de regio, zoals Fontys, Avans TH Eindhoven, Tilburg, maar ook Maastricht.

Team Core staat in de Kamer van Koophandel Innovatie top 100. In deze top 100 staan bedrijven die baanbrekende ideeën tot leven laten komen. Op 30 november zal de nummer 1 van deze top 100 bekend worden gemaakt.

Door de vraag uit de markt werd er een shredder ontwikkeld waar afgedankte mobiele telefoons worden verwerkt zonder dat daarbij de aanwezige accu brandgevaar oplevert. Op dit moment loopt er ondermeer een project waarbij accu’s tijdens de verwerking van afval opgemerkt kunnen worden en uit het restafval worden gehaald.

Veel afval
Hiervoor ontwikkelde Team Core een kunstmatige-intelligentiesysteem. Daarbij worden scanners gebruikt die door de afvalstroom heen kunnen kijken en zo in het afval een batterij of accu herkennen, die dan handmatig of automatisch kan worden verwijderd. Hierdoor voorkom je dan weer batterijbranden bij de afvalverwerking.

“Het grootste probleem is dat we straks niet kunnen dealen met de volumes die er gaan komen. Het aantal batterijen gaat de komende jaren met een factor 14 omhoog”, aldus Dirk van Meer. “Kijk maar eens naar het aantal elektrische auto’s dat er nu rijdt, die moeten een keer gerecycled worden en dat aantal neemt alleen maar toe. Ter vergelijking: bij het gebruik van kernenergie produceer je in verhouding weinig afval, volume-technisch gezien, en met de batterijtechniek produceren we vrij veel afval.”

Hiermee benadrukt hij hoe belangrijk het is dat bedrijven aan duurzame innovatie doen. “Natuurlijk zijn de grote bedrijven in Son en Breugel hier al mee bezig. Maar in Son en Breugel zitten meer kleine ondernemingen dan grote, ondernemingen die soms wel een ingenieur in dienst hebben, maar vaak is er dat maar één, en wij hebben er vijfendertig”, aldus Van Meer.

De studenten krijgen volgens Dirk van Meer bij Team Core een plek om daadwerkelijk iets te leren wat ze niet in de collegezaal leren en waar ze bij veel bedrijven geen kans voor krijgen: “Ook doen wij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij willen we geen winst maken, maar minimaal de kosten terugverdienen. En als we winst maken, wordt er geïnvesteerd in groei, om nog meer studenten een plek te kunnen bieden.”

Wat betreft de kosten zit het bij Team Core ook wel goed, volgens Dirk van Meer: “Onze tarieven komen voort uit materiaalkosten, huur, enz. Maar we hebben geen loonkosten; een uitzondering hierop zijn onze internationale studenten: die krijgen een kleine vergoeding omdat zij hogere kosten maken om hier te komen studeren, en internationale studenten kunnen bijvoorbeeld niet lenen voor hun studie.”

Succesvol
Volgens Dirk van Meer is het succes van zijn bedrijf te danken aan de kennis en kunde van de studenten. Zij krijgen daarbij bij Team Core de juiste coaching en werken samen met mensen uit de praktijk; daardoor worden volgens hem de projecten succesvol afgeleverd. “En dat doen wij al 5 jaar succesvol. Naast de studenten die voor hun studie bij Team Core aansluiten, zijn er ook veel vrijwilligers in diverse projectteams. Dat zijn studenten die naast hun studie als vrijwilliger betrokken zijn bij een project”, aldus Van Meer.

“Team Core lost een probleem op waar een bedrijf of overheid tegenaan loopt. Daarbij hoeft er niet altijd een nieuw product te ontstaan, maar het kan ook een verbetering van een bestaand proces zijn”, legt Dirk van Meer uit. Door opdrachten uit te voeren voor bedrijven zijn de studenten van Team Core ook de werknemers van de toekomst bij de bedrijven die de opdrachtgevers zijn. Bedrijven werken namelijk nauw samen met de studenten en hierdoor krijgen ze ook een goed beeld van de kennis, kunde en visie van de studenten.

Dirk van Meer is onder de indruk van de andere ondernemingen die in de top 100 staan. “Als wij als winnaar uit de bus komen, zal er zeker een feestje gevierd worden met onze studenten”, sluit hij af.