Wereldlichtjesdag 2022
Wereldlichtjesdag 2022 Foto: Arianne Beks

Wereldlichtjesdag, voor de eerste keer in Son en Breugel

Algemeen

Wereldlichtjesdag, een waardevolle traditie om te omarmen. Elke tweede zondag van december worden over de hele wereld om 19.00 uur lichtjes aangestoken, voor ieder kind dat gemist wordt. 

Redactie: Patricia van Baak

Dit jaar voor het eerst ook in Son en Breugel, georganiseerd door Leonie van den Tillaart en Gerdie van Zon. Bij binnenkomst in het Dommelhuis viel het meteen op: op de trap een zee van lichtjes die een prachtig rood hart omarmden. Ouders, grootouders, familie en vrienden schreven de naam van hun kind(eren) op houten harten en hingen die in een boom, vlakbij de al ontstoken lichtjes. De sfeer was direct warm en sereen.

Na de opening door Leonie en het gedicht ‘Kleuren’, voorgedragen door Gerdie, klonk het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied ‘Precious child’, dierbaar kind.
Na een korte uitleg over Wereldlichtjesdag werd om 19.00 uur de eerste kaars aangestoken voor de vluchtelingen wereldwijd, en alle kinderen van de hele wereld waar geen kaarsjes voor gebrand worden door omstandigheden als oorlog en geweld, ziekte, armoede of natuurrampen, gevolgd door ‘We steken een kaars aan voor…’ Dit noemen van de naam is zo waardevol. Voor elk kind werd een kaars aangestoken die in het grote hart stond. Maar ook op een tafel ernaast werden lichtjes aangestoken en zo groeide het licht bij elke naam die genoemd werd, evenals de verbinding tussen alle aanwezigen, voelbaar bij elk lichtje dat ontstoken werd, en bij elke naam die klonk.
Nadat alle lichtjes ontstoken waren, droeg Gerdie een door haar geschreven gedicht voor: Wereldwijd Wereldlichtjesdag, een lint van licht speciaal voor jou…

Er was live-muziek, een verhaal getiteld Gouden Bal, en het lied River flows in you.
De ceremonie werd afgesloten met het gedicht ‘Ik weef jou’ van F. Agema.

Bij de koffie en thee daarna werden er verhalen gedeeld en de namen meerdere keren genoemd. Er was verdriet, herkenning en begrip. Zomaar twee ervaringen op deze avond: “De naam wordt genoemd, zonder dat het verhaal erbij verteld hoeft te worden” en
“De naam wordt genoemd, het mag er zijn, ook al verloor ik zo lang geleden.”

Wereldwijd Wereldlichtjesdag: samen in verbinding stilstaan met elkaar…
Wereldwijd Wereldlichtjesdag: verdriet en gemis in herinnering verweven. (Gerdie van Zon)

Wereldlichtjesdag in Son en Breugel krijgt in 2023 zeker een vervolg.