(vlnr) Melanie Hendriks, Ingerborg Penninx en Rik Jonkers
(vlnr) Melanie Hendriks, Ingerborg Penninx en Rik Jonkers Foto: Wil Feijen

Zijn met pijn’

Algemeen

Son en Breugel - Leven met pijn is zwaar. Het beperkt je zodat het moeizaam is om dagelijkse werkzaamheden op te pakken. Je hebt te weinig energie om dingen te doen die je graag zou willen doen. Sociale contacten of een hobby kosten al snel te veel energie. Je merkt dat de medische behandeling die je tot nu toe gehad hebt onvoldoende resultaat oplevert.

Voor mensen die zich hierin herkennen heeft pijnverpleegkundige Ingerborg Penninx een cursus ontwikkeld waarin ze je leert hoe je de kwaliteit van leven zelf kunt verbeteren.

Redacteur: Hanny Evers

Samenwerking pijnverpleegkundige en fysiotherapeuten
Ingerborg is jaren IC-verpleegkundige en pijnverpleegkundige geweest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Sinds kort werkt ze als zelfstandig pijnverpleegkundige. Ze werkt met complementaire zorg waarmee ongemakken zoals pijn op een natuurlijke en veilige manier behandeld kunnen worden. Voor haar nieuwe cursus heeft ze de samenwerking met huisarts Christian de Groot en Fysiosport Son gezocht; fysiotherapeuten Rik Jonkers en Melanie Hendriks geven samen met haar de cursus.

Als fysiotherapeuten komen zij natuurlijk vaak in aanraking met patiënten met pijnklachten. Het komt regelmatig voor dat reguliere behandelingen van 25 minuten niet het gehoopte resultaat opleveren. Er is echter onvoldoende ruimte om het gesprek over de mentale kant van pijn aan te gaan. In de cursus ‘Zijn met pijn’ is deze ruimte er wel. Er wordt uitgebreid ingegaan op het pijnmechanisme, de invloeden van het brein op pijn en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. 

De titel van de cursus ‘Zijn met pijn’ vraagt om de boodschap onder de pijn te onderzoeken. In kleine groepen wordt er samengewerkt in deze zoektocht. Een mooie mogelijkheid om ook van elkaar te leren en steun bij elkaar te vinden. 

Ook partners of mantelzorgers worden bij de cursus betrokken; een grote meerwaarde in de ondersteuning voor de persoon met pijn, maar zeker ook ondersteunend voor de partner of mantelzorger zelf. Deelnemers leren hoe zij zelf pijn positief kunnen beïnvloeden en op een natuurlijke en veilige manier meer gaan bewegen en weer leren doen wat zij belangrijk vinden.

Inhoud van de cursus
De cursus bestaat uit 8 sessies in kleine groepen (4-6 personen) verspreid over 3 maanden. In iedere sessie wordt gestart met een stukje informatieoverdracht aan de hand van een thema. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere de werking van pijn in de hersenen en de rest van het lichaam, de invloed van gedachten en gevoelens, positieve gezondheid en rouwverwerking.

Daarnaast wordt er samen bewogen onder leiding van de fysiotherapeut. Tussen de sessies door krijgen de deelnemers huiswerkopdrachten mee. Om vooruitgang te boeken is oefenen natuurlijk noodzakelijk. Tijdens het traject krijgen de deelnemers daarom ook onbeperkt toegang tot Fysiosport, zodat de drempel om meer te bewegen zo laag mogelijk wordt gehouden.

Voor wie is deze cursus?
Ingerborg, Melanie en Rik zijn op zoek naar deelnemers met aanhoudende pijn, die in zichzelf willen investeren. Het is een cursus waarbij de deelnemers echt actief aan de slag gaan met de kennis en vaardigheden die zij leren; een inspanning die wel resultaat oplevert. Heel waardevol, want zo vergroot je eigenhandig jouw kwaliteit van leven. Het geeft je zelfvertrouwen en een positieve blik naar de toekomst. 

Naast de tijdsinvestering zijn er ook kosten verbonden aan de cursus. Deze worden gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering bij een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Een mooie stok achter de deur om ook echt aan de slag te gaan. Zonder actie is er geen resultaat.

Neem voor meer informatie over de cursus contact op met: Fysiosport Son: info@fysiosportson.nl of 0499-477234 of kijk op www.fysiosportson.nl