Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen waren goed onderweg
Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen waren goed onderweg Foto: Marcel Vermeij/Ronald van Loon finisht met kortere auto

Ronald van Loon finisht met kortere auto

Sport sport

Son en Breugel / Shaybah - Ronald van Loon wilde in de tiende etappe een gestrande collega met een SSV helpen, maar dat kwam hem duur te staan. Zo’n beetje alles brak af aan de achterkant van de wagen. “De auto was een meter korter toen we in het bivak kwamen.” 

Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen waren goed onderweg. Ze lagen op koers om binnen een uur van dagwinnaar Sébastien Loeb te eindigen toen ze op twee kilometer van de finish behulpzaam wilden zijn. “Op twee kilometer van de finish stond een buggy vast op een vlak stuk, het was heel lullig”, doet Van Loon zijn verhaal. “Ze stonden al klaar met een lintje, dus die trokken we even los. Dat hoort er ook bij. Dus ik rijd weg, hoor een klap en de complete achterkant ligt eraf. Alles. De bedrading, de wielen, het rek weg, de schep weg, krik weg, alles weg. De auto was gewoon een meter korter.” 

Behoorlijk ongelukkig, zeker met een redelijk lichte SSV-wagen zou lostrekken geen enkel bezwaar moeten zijn. “Het was een rukje van niks, dus het zou makkelijk moeten kunnen.” Een duidelijke oorzaak voor het scheuren van de achterkant is er niet. “Misschien is het al gescheurd geweest vanwege het eerdere incident met de achteras, misschien waren de oogjes waarmee het vastzit van het verkeerde staal. Maar het mag eigenlijk niet gebeuren.” Een collega-rijder uit Saudi-Arabië was bereid om het losgekomen materiaal mee te nemen. “We konden het niet houden, dus mijn Saudische vriend heeft alles meegenomen en als het goed is hebben we het zo weer compleet.” 

Zo hadden de monteurs woensdagavond na aankomst in het bivak van Shaybah nog flink wat werk. “Die hadden wel zoiets van: ‘Was dat nou nodig?’ Maar ik deed het niet expres, je wilt mensen helpen. We rijden toch wel een beetje mee voor de lol.” 

Donderdagochtend staat de auto van Van Loon weer klaar voor de marathonetappe. Het eerste deel brengt de deelnemers naar de grensregio met Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. De proef is 275 kilometer lang.