Afbeelding
Foto: Marcel Vermeij/Rallymaniacs

Topdag voor Ronald van Loon: “Had ook de laatste 100 kilometer graag gereden”

Sport sport

Son en Breugel - Ronald van Loon uit Son en Breugel kijkt zeer tevreden terug op de derde etappe van de Dakar Rally. De proef van 447 kilometer werd met ruim 100 kilometer ingekort vanwege hevige regenval en onweer. Desondanks had Van Loon het restant van de special graag gereden: “Het was echt een topdag.” 

Van Loon liep maandag flinke averij op en moest vroegtijdig uit de proef. Dinsdag stond de Red-Lined van Oase Motorsport weer fris aan de start. De proef werd daardoor ingekort tot 335 kilometer. Bij dat stempelpunt werden Van Loon en zijn collega-deelnemers uit de special gehaald en mochten ze zich via de openbare weg naar het bivak in Ha’il begeven. Van Loon noteerde werd 53ste bij de auto’s. En dus is Van Loon tevreden. “Tot dat moment van de neutralisatie was het echt een topdag, we hebben heel fijn gereden”, zegt hij. “Ook in de regen ging het goed. Als het aan mij lag had ik die laatste 100 kilometer graag uitgereden, maar blijkbaar was dat geen optie. Dan hadden we de buitenboordmotor moeten gebruiken.

” In totaal reden Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen zo’n 200 kilometer in de regen. “De laatste 50 kilometer was het heftig, er ontstonden overal riviertjes en de tracks werden slecht. Het zijn paden, maar in deze landen loopt het direct onder water als het begint te regenen. Dat ging echt snel, daar stond ik van te kijken. Het is niet normaal hoe snel er gewoon 20 centimeter water staat, dat was niet optimaal. De auto kon dus wel een wasbeurt gebruiken, die staat nog in de wasstraat.

” Het schoonmaken van de auto is na zo’n modderige dag van essentieel belang, stelt Van Loon. “Die modder gaat overal zitten, als je dat niet goed schoonmaakt krijg je er op den duur problemen mee. Het is nooit goed, als je alleen maar op de stenen rijdt is het ook niet goed. Wij moeten ertegen kunnen, de auto ook.

” De organisatie heeft vooralsnog geen aanpassingen gedaan in de route van woensdag, maar dat kan met de aanhoudende regen alsnog veranderen. “Ik heb er een hard hoofd in. Als we om ons heen kijken ziet het er niet best uit. We hopen dat we gewoon kunnen rijden.”  

Afbeelding