Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 72c2a5
Foto: foto van Dré Galiart
foto's

Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker winnen de 55e ELE Rally

  Sport

Son en Breugel - Na twee wedstrijddagen die begonnen in het centrum van Son en Breugel zijn Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker met hun Ford Fiesta R5 op de eerste plaats geëindigd. 

De tweede plaats werd behaald door Bob de Jong en Bjorn Degandt (B) in hun Hyundai i20 R5 en het podium werd gecompleteerd door Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Skoda Fabia R5. "Dit is een heel bijzondere zege" verklaarde Van den Heuvel. 

Lokale helden
Steven van der Mee en zijn dochter Fleur van der Mee (navigator) uit Son en Breugel eindigde op een 19de plaatst met de Astra GSI 16v. Uiteindelijk werden zij winnaar in hun eigen klasse, zuiver om het feit omdat daar geen andere deelnemers waren, maar daardoor streden zij uiteindelijk mee in een voor hen hoger klasse en wisten daar gewoon een derde plaats veilig te stellen. Dit is vooral te danken aan het erg strek en constant rijden van dit team, zij presteerde het om uit de problemen te blijven met hun stokoude maar degelijke Opel Astra GSi 16v.
Een bijzonder mooi resultaat voor vader en dochter van der Mee uit Son en Breugel.

Ronald van Loon, uit Son en Breugel en zijn navigator Erik Lemmen behaalde met hun Nissan Navara Red-Lined in de ELE Cross Country Rally ook een prima resultaat. Zij werden uiteindelijk 2de. Doordat de fluor gele Mitjet Offroad buggy van Michel Becx en Sander van Barschot buiten mededingen meedeed. Dit omdat de auto niet aan de juiste homologatie/Reglement voorschriften voldeed. Daardoor moesten zij hun tweede plaats afstaan aan Ronald van Loon en Erik Lemmen.

Sterke start voor De Jong 
Op vrijdagavond werd de rally vanaf het startpodium onder grote publieke belangstelling door burgemeester Gaillard gestart. Vanaf de eerste meters op de klassementsproeven was het een mooie strijd tussen de top-5 rijders met hun R5-bolides, de koningsklasse van de Nederlandse rallysport. De Jong en Degandt openen zeer sterk met 5 snelste tijden op de eerste 5 klassementsproeven. Na de laatste klassementsproef waren ze de leiding echter kwijt. "Een uitstapje bracht ons aan het twijfelen of we lek hadden gereden", gaf De Jong aan. Aanvankelijk werd gedacht aan mogelijk een defecte lager, echter bleek slechts dat de velg stuk was. Van den Heuvel en Bakker verrasten op de laatste omloop van Somerlo met een kanontijd wat hen de leiding in het algemeen klassement opleverde. 

Einde verhaal voor Swaanen vroeg op de zaterdag 
Zaterdag werd begonnen met de klassementsproef Spoordonk waar publiekstrekker Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5 helaas hun waterloo vonden. Nadat hij al een waarschuwing kreeg door het spatbord te beschadigen, werd door een boomstronk een prachtige comeback door de neus geboord. Erg jammer voor de terugkerende rallyrijder uit Vessem die altijd goed is voor veel spektakel op de klassementsproeven, en dat dit weekend ook weer liet zien. Om meteen op de vrijdagavond zeer strakke tijden te noteren, sneller dan de overige Skoda-rijders (afgezonderd van een momentje op KP3, Somerlo en een paar tellen op Kevin van Deijne tijdens de afsluitende proef), was indrukwekkend te noemen. 

Spanning vooraan neemt toe 
In de 1e boucle (klassementsproeven Spoordonk, Best en Wintelre-Oerle) was het stuivertje wisselen tussen Van den Heuvel en De Jong. Ten tijde van de service had Van den Heuvel een voorsprong van 12,7 seconden en was de strijd nog open in alle opzichten. De 2e omloop van deze boucle waarin dezelfde klassementsproeven werden verreden, bracht De Jong verder in de buurt van Van den Heuvel. Op de ELE-klassiekers Wintelre-Oerle en MRT 

Engines (Sint-Oedenrode) trok Van den Heuvel echter weer een gat van totaal 14,4 seconden. Op de laatste keer Sint-Oedenrode gaat het echter fout voor de Hyundai-rijder wanneer er een boomwortel wordt geraakt. Hierna besluit De Jong zich te richten op de finish. Ondanks een scratch op de afsluitende proef Ekkersrijt, waar weer rond de 10.000 toeschouwers aanwezig waren, is het niet voldoende om Van den Heuvel en Bakker te verslaan. Onder de top 5 was het een boeiende strijd om de overige klasseringen. Zowel Erik van Loon, Kevin van Deijne als Piet van Hoof lieten zich een of meerdere malen van zijn beste kant zien met spectaculaire doorkomsten op de klassementsproeven. 

Kampioenschappen 
Naast de overall plaatsing, zijn er ook punten te verdien in de meetellende kampioenschappen. In het Open Nederlands Rally Kampioenschap was De Jong het snelste, in het Nederlandse Rally Kampioenschap pakte Lambert Parren de overwinning in de Mitsubishi Evo X door Henk Vossen (Ford Fiesta R5) voor te blijven. Gert-Jan Kobus stuurde de snelste tweewiel aandrijver (Peugeot 208 R2) en Michael Kamper won de BMW 130i Cup. 

Historics Rally, GM Products Shortrally, Cross Country Rally 
Naast de 55e ELE Rally stonden ook nog andere prachtige evenementen op het programma. Zo werden de vele toeschouwers getrakteerd op een zeer divers evenement. Bij de Shortrally ging de winst naar Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg, die deze keer met een Hyundai i20 R5 aan de start stonden en daardoor weinig te vrezen hadden van de concurrentie. Bij de Historics Rally ging de overwinning naar Deltona Rallysport, met coureur Jef van Hooft en Edith Gevers uit Schijndel met de prachtige Lancia Delta Integrale. "Een droom die werkelijkheid wordt, winnen in je thuisrally is waanzinnig", gaf Jef aan. In de Cross Country Rally pakte Joost Hofmans, net als vorig jaar, de overwinning, echter nu met een McRae Buggy. 

Son en Breugel een geweldige partner
Na het fantastische weekend waarin de ELE Rally voor het eerst zijn tenten had opgeslagen in Son en Breugel waren er de nodige tevreden blikken te zien bij de organisatie. Wedstrijdleider Radboud van Hoek is zeer content: "Wat hebben we in Son en Breugel een geweldige partner gevonden en wat was het een happening, met name op het Kerkplein waar het startpodium stond opgesteld. Ook Transportbedrijf De Rooy zijn we enorme dankbaar, want zonder hen had de hele verhuizing niet plaats kunnen vinden." 

De 56e editie van de ELE Rally zal plaatsvinden op 5 en 6 juni 2020 en als we de tevredenheid bij de organisatie horen kan dit zomaar weer in Son en Breugel zijn.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>