Ronald van Loon rijdt schade in pittige etappe
Ronald van Loon rijdt schade in pittige etappe Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Ronald van Loon rijdt schade in pittige eerste etappe

Sport sport

Son en Breugel / Sea Camp - Ronald van Loon reed zondag in de eerste etappe van de Dakar Rally flinke schade. De wielophanging brak af na contact met een forse steen. Collega Dave Klaassen schoot te hulp en zo haalde de equipe de finish van de eerste etappe na het vallen van de avond. 

De 368 kilometer lange etappe met start en finish in het Sea Camp werd door de organisatie van de Dakar aangekondigd als een ‘opwarmertje’. Maar al vroeg bleek dat veel deelnemers in de problemen kwamen. Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen kwamen heel aardig door het eerste deel, maar op veertien kilometer van de finish ging het mis. “We reden in de schemer, ik denk net een tikkeltje te hard”, aldus Van Loon. “Een steen is genoeg om het spel te bederven. De complete wielophanging brak.” 

Van Loon had voldoende reserve-onderdelen mee om de reparatie ter plekke uit te voeren. “Dat hebben we provisorisch kunnen maken, maar het heeft wel een uur gekost voordat het klaar was. We hebben best veel schade, als ik het zo bekijk.” Van Loon kon de reparatie afronden met dank aan mede-debutant Dave Klaassen, die ook met een Red-Lined wagen rijdt. “Hij had een kogel bij die ik niet had. Het is bij zijn auto net iets anders, maar de kogel die erin zat was wel hetzelfde. Daar heb ik het mee kunnen maken. Hij was de redder in nood, ik sta bij hem in het krijt.” 

Het was, zo concludeerden de ervaringsdeskundigen achteraf, een echte Dakar-dag. “Het eerste stuk was niks aan, alleen maar stenen en bulten”, reageert Van Loon. “Daarna werd het mooi met lange duinen, maar dat eerste deel was echt niks. Ik hoop niet dat ze dit als een opwarmertje beschouwen, dan krijgen we nog wat. Ik sprak net iemand die zei dat hij vorig jaar in de hele Dakar niet zo’n zware dag gehad heeft. We gaan morgen ons best weer doen en dan zien we het wel.”  

Ronald van Loon rijdt schade in pittige etappe