Ronald van Loon en Erik Lemmens in actie tijdens de proloog
Ronald van Loon en Erik Lemmens in actie tijdens de proloog Foto: Tim Buitenhuis/ Rallymaniacs

Van Loon op het gemak door proloog van Dakar 2023

Sport sport

Son en Breugel/Sea Camp  -Je kunt helemaal niks winnen, maar wel veel verliezen. Ronald van Loon uit Son en Breugel zag het zaterdag tijdens de proloog voor de Dakar Rally al gebeuren bij enkele andere deelnemers. En dus was het zaak om risicoloos door de elf kilometer lange openingsproef te komen. 

“Het is echt bij elke rally hetzelfde, bij elke proloog gaan mensen de mist in”, zegt Van Loon. “We stonden te kijken en toen ging er al een motorrijder echt hard onderuit, voor hem is het al over. Die heeft twee bochten van de Dakar mogen meemaken. Toen stonden we aan de start en vroeg een meneer bij de start of ik familie was van Erik van Loon en hij voegde toe: ‘Ja, die ligt op zijn dak’. Zo zie je maar weer, er gebeurt altijd wel iets. We hebben echt op ons gemak gereden. We hebben wel op tempo gereden, maar volledig zonder risico.” 

Door de vele motoren en auto’s was het parcours bovendien al aardig aan smots gereden toen Van Loon met navigator Erik Lemmens van start mochten. Het duo bereikte de finish van de proef zonder problemen op de 55ste plek met een kleine twee minuten achterstand op dagwinnaar Mattias Ekström. 

“Het eerste stuk was gisteren bij de verkenning nog hard, maar dat was nu al helemaal kapotgereden”, aldus Van Loon. “Het laatste stuk was wel heel mooi, maar we hadden gisteren geen notes gemaakt. We hebben gereden op wat we voor ons zagen, je kunt echt alleen maar verliezen en volgende week is iedereen vergeten wat je hier gedaan hebt. We zijn heel verstandig geweest.”

Na terugkomst in het bivak heeft Van Loon nog uitgebreid de tijd om zich klaar te stomen voor de eerste etappe van zondag. Die gaat over een lengte van ruim 600 kilometer met 386 kilometer aan special stage. “Dit wordt denk ik de eerste keer dat ik zo weinig doe met oudejaarsavond”, voegt Van Loon toe. “Een beetje saai voor het thuisfront, maar ik blijf niet op. Bij deze de beste wensen aan iedereen en tot volgend jaar.”

Ronald van Loon en Erik Lemmens in actie tijdens de proloog