Van Loon gaat ‘volle patat’ door de duinen
Van Loon gaat ‘volle patat’ door de duinen Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Van Loon gaat ‘volle patat’ door de duinen

Sport sport

Son en Breugel - Ronald van Loon en Erik Lemmen moesten vrijdag fors aan de bak om hun bolide door de hoge duinen te manoeuvreren. Met een portie lef kwamen ze nog bijna voor het donker aan de finish van de zesde etappe. De beloning was echter wat minder mooi dan Van Loon zich had voorgesteld.

 “Normaal zou je aan het eind van een dag van 1.000 kilometer aan het strand liggen, maar hier is de beloning dat we in een vijver staan”, grapt Van Loon. “Het bivak is volledig onder water gelopen. Er staat echt veel water overal, maar op de proef niet. Dat was wel mooi. Er was alleen maar zand, alleen maar duinen. Uiteindelijk hebben we wel een leuke dag gehad, er zaten echt knoeperds van duinen tussen. Daar moet je echt volle patat tegenaan om boven te komen. Het ging ons goed af, maar er waren nog best wat verraderlijke stukken. We hebben de Audi zien liggen en een Belgisch truckteam, er is veel gebeurd in de duinen.” 

Van Loon had behoorlijk wat tijd over om door de neutralisatie heen te komen. Toen hij eenmaal de herstart van de proef bereikt had, wilde hij zo snel mogelijk door. “We hebben een beetje valsgespeeld”, erkent hij. “We kwamen aan en moesten nog veertig kilometer door de duinen en hadden nog een half uur daglicht. We rijden in de duinen zo’n veertig tot vijftig kilometer per uur, het was al krap. Toen moesten we nog 23 minuten wachten voordat we aan het laatste stuk van de proef mochten beginnen. En dat waren de moeilijkste duinen. Er staat wat tijdstraf op, maar dat hebben we dik terug kunnen pakken door in het daglicht door de duinen te rijden. 

Uiteindelijk waren we er echt snel door en hoefden we nog maar een kwartier in het donker te rijden.” Zaterdag staat er onverwacht een marathonetappe voor de deur. De organisatie heeft dat besloten omdat het bivak in Al Duwadimi niet bereikbaar is voor de serviceteams. Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen kunnen zaterdag na de proef hun auto laten controleren bij het team voordat ze door moeten rijden naar het geïmproviseerde marathonbivak. “Ik ben benieuwd, we moeten zorgen dat we de auto een beetje sparen en dat we de finish morgen halen. We zullen behouden gaan rijden.”