Ronald van Loon en Erik van Lemmen in actie
Ronald van Loon en Erik van Lemmen in actie Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Van Loon rijdt twee uur in het donker: “Het was net de Efteling”

Sport sport

Son en Breugel/Ha’il.- Na een probleemloze dag moesten Ronald van Loon en Erik Lemmen woensdag de laatste twee uur van de etappe in het donker rijden. Een aparte ervaring die deed denken aan het bekende pretpark in Kaatsheuvel. 

In de vierde etappe van de Dakar Rally maakten Van Loon en Lemmen een ronde om Ha’il, de plek waar het bivak dinsdag opgeslagen werd. Na de hevige regenval van de afgelopen dagen was het zand plakkerig en behoorlijk zwaar, maar Van Loon kwam er zonder problemen door. “We zaten heel goed in het ritme, we hadden een hele leuke dag met veel zand”, aldus Van Loon. “Ik denk dat we zeker 200 kilometer in de duinen gereden hebben.” 

Het tijdschema in Saudi-Arabië zorgt er wel voor dat de laatste twintig kilometer in het donker afgelegd moesten worden. “Het was heel apart”, zegt Van Loon over het rijden van de duinen in het donker. “Er zaten een paar afdalingen in, het was net de Efteling. Echt alsof je in een achtbaan zit. Een afdaling van vijftig meter, steil naar beneden. Je ziet dan helemaal niks omdat de koplampen ook naar beneden schijnen en ineens ga je weer omhoog. Het is een heel raar gevoel, maar ook wel goed. In het donker zie je niet alles, dan hoef je verder nergens naar te kijken.” 

Na een moeizame openingsfase heeft Van Loon de smaak te pakken. In het zand voelt hij zich meer thuis dan op de pistes waar het hotseknotsen is. “We hebben lekker gereden en hebben eigenlijk niks meegemaakt, niet vastgestaan en geen lekke banden. We zijn een paar keer gestopt om de banden af te laten of juist bij te pompen. Daar hebben we wel mee gespeeld, op sommige stukken lagen veel stenen en daar ging het echt hard. Zodra het slecht werd, zijn we gestopt om de banden weer af te laten. Dat rijdt zoveel beter en rustiger.” 

Donderdag staat er een special van 374 kilometer op het programma. Wederom zijn start en finish in Ha’il.

Ronald van Loon en Erik van Lemmen in actie