Roel en zijn vrouw Marieke
Roel en zijn vrouw Marieke Foto: Wil Feijen

“De wereld is mijn kantoor”

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Welke bijzondere dorpsgenoot gaat er schuil achter een bijzonder bedrijf? Deze week een interview met een ervaren horecaman, die tegenwoordig zijn gasten ontvangt in een hotel op wielen midden in de Sahara of op een Formule 1-circuit.

Redacteur : Ivo van Hoek
Fotograaf : Wil Feijen

Als rasondernemer is de 39-jarige Roel Engel niet vies van een avontuur ergens op deze aardbol, waar hij zijn bedrijfgasten trakteert op een exclusieve en onvergetelijke ervaring. Al vroeg zat het gastheerschap in zijn bloed via banen in de catering en als uitbater/eigenaar van horecagelegenheden in de regio; daarvan ligt met name restaurant Flavours (2007-2014) in Son nog vers in het geheugen. Roel: “Toch was ik na al die jaren in onze regio blij dat ik mijn vleugels kon uitspreiden buiten dit gezellige dorp. Mijn vrouw Marieke spreidt al wat langer bijna letterlijk haar vleugels uit als KLM-stewardess, en is gewend onregelmatig door meerdere tijdzones te reizen. Zelf ben ik door toeval in een bestaan gerold, waarbij mijn mobiele kantoor letterlijk de gehele wereld beslaat.”

Planningsvaardigheden
Autosportfans worden daarbij door zijn reisbegeleiders vergezeld voor, na en tijdens Formule 1-wedstrijden of woestijnrally’s zoals de roemruchte Dakar. Overigens betekent die onregelmatigheid wel dat de planningsvaardigheden van zijn gezin op de proef worden gesteld. Met twee jonge kinderen op de basisschool blijft het bieden van een warm nest absoluut zijn hoogste prioriteit, naast de organisatie van autosportreizen.

Uit handen nemen
Roel: “Het begon eigenlijk allemaal in Buenos Aires, waar ik bij de finish van de Dakar Rally 2011 kon zijn via een flexibel KLM-ticket, dat ik als partner van Marieke voordelig kon boeken. Aldaar leerde ik Benny de Raad kennen, die later mijn zakenpartner is geworden. De rompslomp die wij onze reizigers tijdens zo’n woestijntrip uit handen nemen, zijn onder andere de vliegtickets, hotelaccommodatie, transfers, lokaal geld, telefoon- en satellietcommunicatie.” Daarnaast worden zijn gasten getrakteerd op het ware Dakar-geweld door hen langs de meest spectaculaire punten van het parcours te leiden. Begin 2018 is Roel soortgelijke activiteiten ook gaan ontplooien voor de Formule 1-fans.

Handen uit de mouwen
Iedere winter is Roel met zijn team op pad in Saudi-Arabië om het zijn klanten naar de zin te maken tijdens de jaarlijkse Dakar Rally. Vooral in de woestijn is het leven van een rallyteam allesbehalve luxe te noemen, en datzelfde geldt voor de internationale gasten en sponsors die het rijdende circus op de voet volgen. Precies daar ligt sinds 2014 de expertise van zijn bedrijf Racing Tours (voorheen GPT Rally). “Als horecaman was ik natuurlijk al aardig bedreven in het ritselen en regelen. Standaard ontbreekt het aan zo’n beetje alles om een rally plezierig te beleven in de wildernis. Als er een gebrek is aan water, vervoer, eten, cash geld of een veilige slaapplek, dan ben ik vaak de reddende engel. Het zit in mijn aard om de handen uit de mouwen te steken en gas te geven. Waar een ander stopt, gaan wij verder, en mede om die reden is ons bedrijf inmiddels gepromoveerd tot officiële reisorganisator van onder andere het grote Dakar-team van Gerard de Rooij”, aldus Roel.

Minihotel op wielen
Geholpen door het succes van Max Verstappen is het aandeel Formule 1-reizen de laatste jaren explosief gestegen, en zijn bedrijf plukt daar ook de vruchten van. Toch blijft het voor Roel een helse puzzel om gedurende het jaar de Cross Country-rally’s in de woestijn, alsmede de Formule 1-kalender, te combineren met zijn rol als familieman thuis. Om het nog spannender te maken besloot Roel tijdens de coronalockdown een ander gat in de markt te vullen door zowel rallyrijders als gasten in de wildernis meer comfort te bieden. Het idee is even simpel als uniek: een minihotel op wielen bouwen op een vrachtwagenchassis. “Inmiddels hebben we onder de vlag van Mobitels.com de eerste mobiele onderkomens gebouwd en heeft dit Mobitel zijn diensten al bewezen in onder andere de Dakar Rally. De respons van de Dakar-coureurs was erg positief”, zegt hij trots.

Compleet

Iedere kamer van zo’n minihotel herbergt een airco, minibar, comfortabele bedden en een badkamer inclusief regendouche. Overal ter wereld slapen vermoeide gasten en coureurs graag als een roosje, en inmiddels voert Roel al gesprekken om de mobiele ‘all inclusive-units’ elders te verhuren. Evenementenorganisaties als Tomorrowland en de 24 uur van Le Mans zien duidelijk brood in mijn Mobitel”, besluit de gepassioneerde wereldburger uit Son en Breugel.

Levensmotto

De lijfspreuk van Roel ‘Geniet van het leven, het duurt maar even’ hing vroeger al op het toilet bij zijn oma, maar kreeg pas echt betekenis toen zijn vader veel te jong stierf op diens 48e verjaardag. Iedere dag opnieuw volhardt Roel zowel als mens als ervaren ondernemer in dit bevrijdende levensmotto.