Tim laat trots de ingelijste gedichten zien
Tim laat trots de ingelijste gedichten zien Foto: ©Hyk Berg

Elfjarige Tim schrijft gedicht en krijgt betekenisvolle plaats in Oekraïne

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Onlangs was het verhaal van dorpsgenoot Hyk Berg, initiatiefnemer en een van de drijvende krachten achter de hulporganisatie ‘Help them to safety’, te lezen in DeMooiSonenBreugelKrant. Hij heeft, samen met andere Bosnië-veteranen, onder andere in Eindhoven een grote logistieke basis opgezet voor hulptransporten naar Oekraïne. Wekelijks rijdt nog steeds een vrachtwagen van deze organisatie met medische-verzorgingsgoederen, medicatie, voedsel en andere noodzakelijke goederen richting het oorlogsgebied.

Redacteur: Ivo van Hoek

Hyk: “Toen ik op 8 maart terugkeerde van mijn eerste konvooi hulpgoederen richting de grens met Oekraïne werd ik uitgenodigd door mijn buren Hans en Jolanda. Hun kinderen, Tim (11) en Puck (7) waren enorm bezig met de gebeurtenissen van de oorlog en hadden een geweldig idee: een inzameling in de buurt en in samenwerking met hun basisschool De Harlekijn, hetgeen nog uitgevoerd moet worden.” Hyk was erg onder de indruk van zijn twee buurkinderen die zo enorm betrokken zijn.

Gedicht
Daarnaast had Tim een gedicht (zie gedicht) geschreven en droeg dit aan Hyk voor. “Ik moest een paar keer diep ademhalen, zoiets raakt je. Hij had het speciaal voor mij geschreven”, aldus Hyk. Hyk begreep zijn gedachte en heeft hem meteen een belofte gedaan: “Ik zou ervoor zorgen dat zijn gedicht een betekenisvolle plaats krijgt in Oekraïne.”

Community-centrum
Door de nauwe contacten die Hyk heeft in het oorlogsgebied is het gedicht vertaald in het Oekraïens (zie foto), inmiddels ingelijst, en dinsdag 3 mei opgehangen in het Community-centrum in het stadje Lutsk. “Daar prijkt het aan de muur, als steun aan allen die het lezen”, vertelt Hyk trots. Zijn buurkinderen begrijpen op hun jonge leeftijd al heel goed hoe belangrijk het is om steun uit te spreken en ze begrijpen als geen ander de betekenis en kracht van het woord ‘samen’.

Belangeloos
Hyk is, net als de andere veteranen, belangeloos in actie gekomen door hun opgedane ervaring aan te spreken, een plan te maken en te handelen. Hyk: “Op die manier trachten we deze betrokkenheid ook te vergroten bij bedrijven en particulieren. Wij zijn als stichting enkel een tool en schakel in de humanitaire keten.”

Voorbeeld
Hyk is erg trots op zijn buurkinderen die velen een geweldige steun bieden. Hopelijk doet hun gestelde voorbeeld ook goed volgen en kunnen slachtoffers van het oorlogsgeweld op jouw steun rekenen. ‘Help them to safety’ is bereikbaar op 06-13340964 of via Messenger. Meer informatie vind je op de Facebookpagina Help them to safety.

Bekijk hier het filmpje van Hyk Berg over Tim’s gedicht.

Het gedicht in het Nederlands
Het gedicht in het Oekraïens
Tim houdt samen met Hyk de lijst vast met gedichten
De gedichten hangen op een mooie plaats in het Community centrum