Wietze Zwart
Wietze Zwart Foto: Wil Feijen

Vrijwilliger Wietze Zwart is wekelijks in zwembad op Zonhove te vinden

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Wietze Zwart (66) is al vanaf 22 mei 2001 vrijwilliger op Zonhove. Elke donderdagavond van 18.00 tot 21.00 uur is gereserveerd om met een bewoner van Zonhove te gaan zwemmen. Tot december 2015 heeft hij elke week met Remco gezwommen, daarna is hij algemeen zwembegeleider van de groep Brink 14-16 geworden, en nu zwemt hij wekelijks met Lieneke.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Wietze: “Vanaf 1980 heb ik in de verkoop buitendienst gewerkt, voornamelijk in de verkeersbordenindustrie voor recreatie en toerisme. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan het ontwikkelen van fietsknooppunten en had contacten met het Rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap.” In Heerenveen, waar Wietze heeft gewoond, deed hij ook al vrijwilligerswerk, bij sport, de zangclub en op de school van zijn kinderen. Na zijn scheiding is hij naar Almere verhuisd: “Ik had sociaal niks met die stad, waardoor ik ook geen behoefte had om mij als vrijwilliger ergens voor in te zetten.”

In die periode heeft hij zijn huidige partner Ans leren kennen. Wietze: “We hebben vijf jaar een latrelatie gehad en in mei 2001 ben ik bij Ans in Breugel gaan wonen. Ik had me al aangesloten bij een tennisclub in Son en Breugel, maar wilde toch ook heel graag vrijwilligerswerk gaan doen.” Wietze heeft toen contact opgenomen met de vrijwilligerscentrale in Son, en daar hoorde hij dat Zonhove vrijwilligers zocht om met de bewoners te gaan zwemmen. “Ik kende Zonhove toen nog helemaal niet en als ze op dat moment gezegd hadden dat het om gehandicapte mensen ging, dan had ik waarschijnlijk nee gezegd. Een uur later zat ik op Zonhove en kreeg ik een film over Zonhove te zien en wat het vrijwilligerswerk daar inhield. Daarna ging het heel snel: diezelfde week zat ik al in een groep op Brink 14-16 en kon ik met Remco gaan zwemmen”, aldus de vrijwilliger.

Hij vervolgt: “Wel onder begeleiding van een zorgmedewerker van Zonhove natuurlijk, want je weet niet wat iemand kan. Ik ben toen heel goed opgevangen en alles is mij heel duidelijk uitgelegd.” Langzamerhand nam ik het helemaal over en merkte hoe heerlijk het zwemmen voor Remco was. “Ik kom uit een communicatiewereld en toch was het voor mij in het begin lastig om met Remco te communiceren, omdat hij niet kon praten. Door het zwemmen bouwde ik een band met hem op en zag ik aan zijn ogen dat hij mij begreep”, blikt hij terug op die tijd. Als Wietze op de groep kwam, dan kreeg Remco altijd als eerste de aandacht van hem. “Remco zag mij als zijn ‘eigen vrijwilliger’”, lacht de dorpsgenoot.

Remco is helaas op 15 december 2015 overleden. “Ik ben aan deze jongen gehecht geraakt en ook aan zijn ouders; het is alsof je iemand van je familie verliest. Ik vond het fijn dat ik bij zijn uitvaart aanwezig mocht zijn en een toespraak heb mogen houden”, vertelt Wietze geëmotioneerd. Er is nu een lege plek op de groep. De vrijwilliger vertelt nog graag over hem. Er staat een foto van Remco op de groep; de rest van de bewoners kent hem nog. “Ik ben nu algemeen zwembegeleider van die groep en ik zwem nu meestal met Lieneke. Haar niveau is lager dan dat van Remco, maar door mijn jarenlange ervaring met het zwemmen, merkte ik dat Lieneke meer kon dan ik dacht”, zegt hij tevreden.

Zonhove zorgt erg goed voor haar vrijwilligers. “Ze laten je voelen dat je belangrijk bent en ze vragen regelmatig hoe het met mij gaat. Via Zonhove heb ik ook mijn nieuwe netwerk opgebouwd. Zolang ik gezond blijf en het fysiek aan kan, blijf ik dit vrijwilligerswerk doen”, sluit hij af.

Vacaturebank
LEVgroep Son en Breugel heeft een vacaturebank voor vrijwilligers. Kijk eens voor meer informatie over de vacaturebank LEVgroep op www.levsonenbreugel.nl of neem contact op met Ismene Borger via vrijwilligerssteunpunt@levgroep.nl of 06-43119415.