Alessandra is er klaar voor
Alessandra is er klaar voor Foto: Giti Entezami

‘Benzine stroomt door mijn aderen’

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Dorpsgenoot Alessandra Wijers, in het dagelijks leven werkzaam als planner in house bij Tempo-Team, is niet een A-typische vrouw als je inzoomt op haar hobby’s. Van jongs af aan was ze, vaak samen met haar vader, op zoek naar avontuurlijke en stoere activiteiten om het leven in de Achtse Barrier wat pit te geven.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Giti Entezami

De 34-jarige vrijbuitster, inmiddels drie jaar woonachtig in Breugel, is niet bang om haar handen vies te maken en dat gebeurtdan ook regelmatig in haar vrije tijd. Al tijdens haar studies economie en psychologie was ze sportief bezig met badminton en diverse dans- en krachtsporten. Verder was ze jaren actief als vrijwilliger voor de jeugdvereniging Jong Nederland. Tot zover niks bijzonders, zelfs niet voor een meisjes- meisje.

Adrenaline
Alessandra: “In het verleden was ik regelmatig te vinden op de schietbaan met mijn luchtdrukgeweer, of op de bodem van een zwembad. In mijn jonge jaren heb ik totaal 32 zwemdiploma’s behaald en miste ik er slechts één om daadwerkelijk zweminstructeur te worden.” De adrenaline stroomt duidelijk door haar aderen. Daarnaast lijkt het wel of er benzine door haar aderen stroomt, die een geheel ander virus in haar heeft ontvlamd: de hang naar alles wat met motorvoertuigen te maken heeft, en die is voor een vrouw opvallend sterk. Haar opa, destijds eigenaar van transportbedrijf Wijers & zonen, heeft haar als klein meisje de liefde voor auto’s met de paplepel ingegoten.

Rallyvlammetje
Toch was het vooral haar vader, zelf ruim 30 jaar als official actief bij autorally-events in eigen land en daarbuiten, die het rallyvlammetje in haar heeft ontstoken. Alessandra: “Als klein meisje stond ik al langs de klassementsproeven van de ELE Rally op Ekkersrijt en was er heilig van overtuigd dat ik zelf veel beter kon vlaggen en fluiten om het publiek te waarschuwen. Ieder jaar gingen we kijken op het Eurocircuit in Valkenswaard bij de RTL4 Dakar Pre-proloog, en steevast was ik van de partij met pa als het Sonse Dakarteam van De Rooij een open dag hield.”

Oldtimer
Op haar 17e kocht ze al haar eerste ‘bescheiden’ autootje, een 3.2 liter Chevrolet Corsica. De V6 had een vette sound , maar de bodem had toch wel wat aandacht nodig. Om al het vocht af te drijven waren een aantal zelfgeboorde gaten geen overbodige luxe. Tot voor kort maakte Alessandra met haar vader nog regelmatig ritjes in hun oldtimer, een Serie 3 Landrover uit 1973, afkomstig van de Belgische landmacht.

VIP-begeleider
Alessandra: “Aanvankelijk ben ik via mijn vader bij de Waalre Classic Car Rally terechtgekomen, maar heb altijd geroepen ooit als vrijwilliger aan de slag te willen gaan bij de ELE Rally. Eind 2019, na een gezellige intake met mijn oud-badmintonmaatje, werd ik van harte welkom geheten bij de ELE Rally. Direct aansluitend kon ik mijn official-licentie behalen; deze opleiding stelt je in staat om met name de veiligheid van zowel rijders als publiek te garanderen.” Ondanks alle coronaperikelen kon ze afgelopen oktober tijdens de vorige editie officieel haar official-debuut maken als VIP-begeleider. Dit jaar mag ze eveneens sponsors en gasten ontvangen, die met touringcars vervolgens langs het afgesloten parcours worden geleid om maar niks van het spektakel te hoeven missen.

Informatie
Op zaterdagavond 21 mei eindigt de rally op industrieterrein Ekkersrijt, waar de laatste klassementsproeven worden verreden. Aansluitend kunnen de toeschouwers alle rallywagens over het finishpodium zien rollen op het Kerkplein voor café-restaurant De Zwaan. De start vindt daar om 11.00 uur plaats. Wil je zelf daarnaast vuurrode remschijven van driftende rallyauto’s live voorbij zien knallen, kijk dan voor de juiste locaties en tijdstippen op www.elerally.nl.