Van Loon en Lemmen scherp in moeilijke duinenetappe
Van Loon en Lemmen scherp in moeilijke duinenetappe Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Van Loon scherp in moeilijke duinenetappe

Sport sport

Son en Breugel/Ha’il.-  Ronald van Loon uit Son en Breugel heeft de vijfde etappe van de Dakar Rally goed doorstaan. De vijfde etappe was vergelijkbaar met de rit van gisteren, maar was iets moeilijker. Zonder problemen kwam Van Loon door de proef en dat geeft vertrouwen voor wat komen gaat. 

Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen vinden steeds meer vertrouwen en kunnen de snelheid steeds verder opvoeren, ook als de moeilijkheidsgraad iets opgeschroefd wordt. “Vandaag was het echt alleen maar zand, alleen maar duinen”, zegt Van Loon, die na bijna zeven uur rijden als vijftigste auto aan de finish kwam. “Maar het was wel heel mooi en ook wel iets moeilijker. Er zaten flinke afstappen in het laatste deel, zeker omdat we nog twintig minuten in het donker gereden hebben moest je op je hoede zijn. Daar kon je echt je auto afschrijven. Maar we hebben genoten.” Het duo van Oase Motorsport reed vrijwel de hele dag op met mede-debutant Dave Klaassen. “We waren aan het rijden om voor het donker thuis te zijn, ik reed eigenlijk de hele dag achter Dave omdat hij problemen had. Hij kwam nog goed weg bij een afstap, daar had hij zijn auto zo kunnen afschrijven. Dat ging gelukkig goed.”

Inmiddels zijn de normale stickers met het startnummer verwisseld voor de nummers met een oranje achtergrond, duidend op deelname in het Experience-klassement. “Die eerste twee dagen moet ik snel vergeten, dat was echt vette pech”, zegt Van Loon. “De derde werd geneutraliseerd, we zitten niet meer echt in de wedstrijd. Die eerste klap kon ik wel wat aan doen, ik zag gewoon een steen over het hoofd maar dat heeft maar een uurtje gekost. De tweede keer was echt pech, zo’n bout loopt er gewoon uit door het trillen. Bij dezelfde auto als deze zat de bout er bij aankomst in het bivak nog maar net in. We hebben die bout nu beter gezekerd, maar dat blijft overmacht.” 

Morgen staat er een lange dag op het programma, vooral door het feit dat de Dakar-karavaan vanwege wateroverlast niet naar Al Duwadimi kan. En dus staat er een proef van 300 kilometer op het programma met in totaal 700 kilometer aan verbinding. “Dat vind ik niet eens zo erg, de wegen zijn hier goed. Ik zet ‘m op de cruise control en dat gaat prima. Ik verwacht een redelijk snelle proef, daar heb ik wel zin in.”

Van Loon en Lemmen scherp in moeilijke duinenetappe