De eerste week van de Dakar Rally zit erop voor Ronald van Loon en Erik Lemmen
De eerste week van de Dakar Rally zit erop voor Ronald van Loon en Erik Lemmen Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Rustdag voor Van Loon: “Het is een slijtageslag”

Sport sport

Son en Breugel /Al Duwadimi - De eerste week van de Dakar Rally zit erop voor Ronald van Loon uit Son en Breugel . Zondagavond kwam hij samen met navigator Erik Lemmen weer aan in Riyadh, waar het team maandag tijd krijgt om de auto een onderhoudsbeurt te geven en waar coureur en navigator even op adem kunnen komen na een intense eerste week. De achtste etappe van het marathonbivak in Al Duwadimi naar Riyadh was niet bepaald een uitloper een toch al zware eerste week. Veel stenen, klapzand, steile duinen. Het zat er allemaal in. “Ik ben benieuwd wat ze nog voor ons in petto hebben”, zegt Van Loon, die alvast over de rustdag heen kijkt. “Het was vandaag pittig, vooral de duinen waren lastig. Ik had echt moeite om boven te komen. Als we dat nog meer krijgen in de tweede week, wordt het aanpoten”.

Maar toch stelt Van Loon tevreden vast dat hij de helft gehad heeft. Al vroeg in de rally moest hij een dag vroegtijdig uit de proef rijden vanwege schade, maar kwam hij wel aan de finish. Vanwege een groot aantal gemiste waypoints werd het team uit het reguliere klassement gehaald. Hij loopt daarmee de medaille mis. “Die medaille mogen ze houden, die is niet belangrijk”, zegt Van Loon. “Ik wil elke dag finishen, we zijn alle etappes gefinisht. Ook in de tweede etappe, alleen we hadden te veel waypoints gemist. Mijn prestatie voelt er niet minder om als ik het haal, met of zonder medaille”

Van Loon doet in andere rally’s vaak mee om de prijzen, maar in de Dakar Rally ligt het niveau aanzienlijk hoger. Bovendien moet hij het materiaal sparen. “We halen het niet als we hetzelfde tempo blijven rijden”, zegt Van Loon. “Het is echt een slijtageslag voor onszelf en de auto.” Bovendien ziet Van Loon dat andere auto’s met grotere wielen een enorm voordeel hebben. “Als je harder wilt rijden, heb je echt een T1+ nodig met grote wielen, anders ga je het echt niet halen. Dat verschil is heel groot. We staan met een Porsche GT3 tussen de Formule 1-auto’s, dat is echt het verschil. Het gaat super zo, ik heb er veel plezier in en de volgende lokale rally trap ik ‘m wel weer doormidden.”

Voor nu kan Van Loon even rust nemen: “Lekker naar het hotel, een nacht goed slapen in een warm bed en dan kunnen we op naar het tweede deel van de Dakar.” Dinsdag gaat de Dakar Rally verder.

De eerste week van de Dakar Rally zit erop voor Ronald van Loon