Ronald van Loon en Erik Lemmen hadden de snelheid zaterdag goed te pakken
Ronald van Loon en Erik Lemmen hadden de snelheid zaterdag goed te pakken Foto: Marcel Vermeij/Rallymaniacs

Van Loon probleemloos door mooiste Dakar-etappe tot nu toe

Sport sport

Son en Breugel / Al Duwadimi - Ronald van Loon  uit Son en Breugel, had de snelheid zaterdag goed te pakken in de zevende etappe van de Dakar Rally. De verklaring? Het was een prachtige proef vol afwisseling. Van Loon finishte op de 47ste plek met een achterstand van minder dan anderhalf uur op dagwinnaar Yazeed Al-Rajhi.  

De Dakar Rally heeft het programma voor dit weekend omgegooid. De servicevoertuigen kunnen niet naar het bivak van Al Duwadimi, maar de deelnemers wel. De organisatie maakte er daarom een marathonetappe van. Normaal gesproken is dat volledig zonder assistentie, maar nu kregen de teams onderweg naar het marathonbivak twee uur de tijd om het nodige onderhoud te plegen aan de auto. Ronald van Loon en Erik Lemmen gingen vlekkeloos door de zevende etappe.

 “Done and dusted”, zegt Van Loon in het servicepark. “Het was een hele mooie dag, dit was de mooiste tot nu toe. Heel veel afwisseling. We hebben zand, duinen en stenen gehad. De laatste 50 kilometer was stenen, de laatste 10 kilometer daarvan waren echt bochtige tracks. Tim en Tom hebben daar een foutje gemaakt, maar het was wel echt een mooi stuk waar je echt je best kon doen. Ik heb ook mijn best gedaan. We hebben vandaag sowieso harder gereden dan normaal, het was een vette etappe.” 

Veel deelnemers kwamen in de duinen in de problemen. “We zijn wel twee keer gestopt om de banden af te laten in de duinen, het waren level 2-duinen, iets moeilijker”, aldus Van Loon. “We zagen Van de Laar liggen, we hebben ze afgelaten en dan rijden we zo naar boven. Dat was ook zo.” In de duinen besloot Van Loon dan ook om een ander spoor te volgen dan de anderen. “We zijn naast de piste gaan rijden en dat was heel mooi, dan kun je prima door de duinen surfen.” 

Veel ingrijpende zaken waren er niet te doen voor de monteurs nadat Van Loon en Lemmen aankwamen in het servicepark. “We hebben geen bijzonderheden gezien, een beetje poetsen en dan kunnen we richting het tentje in Al Duwadimi”, sluit Van Loon af. Zondag staat er een etappe van 346 kilometer op het programma, maandag is het rustdag.