Daniëlle Willemsen bij de plantenbieb in Breugel
Daniëlle Willemsen bij de plantenbieb in Breugel Foto: Ingezonden

Nieuw in Breugel: de plantenbieb

Algemeen

Son en Breugel - Een kleine twee maanden geleden is Daniëlle Willemsen gestart met een plantenbieb in Breugel. Haar inspiratie vond ze op Instagram, waar verschillende plantenbiebs hun plantjes en stekjes laten zien. Daniëlle: “Ik vind het zelf leuk om meer te leren over stekken. Ik kan alleen niet alles zelf houden, en ik maak hier graag anderen blij mee.”

Redactie: Hanny Evers

Haar fascinatie voor het stekken van planten begon in de coronatijd. Daniëlle heeft graag veel groen om zich heen, vandaar ook de verhuizing van Eindhoven naar ons groene dorp enkele jaren geleden. Het vele thuis-zijn gaf haar de mogelijkheid om het stekken te leren. Heel veel van haar stekjes hebben de afgelopen winter overleefd. “De hele bovenverdieping stond vol, het was te veel om zelf echt van te genieten”, aldus Daniëlle.

Opzetten van de plantenbieb
Daniëlle kwam verschillende plantenbiebs tegen op Instagram. Hier werd ze zo enthousiast van dat ze contact zocht met twee plantenbiebs in Eindhoven. Hier heeft ze een aantal keer meegekeken en tips gekregen voor de opstart van haar eigen bieb. 6 weken geleden is ze gestart met een kruiwagen vol frambozenstekjes van de frambozenstruik uit haar tuin. Binnen enkele uren waren alle stekjes weg. Een mooie motivatie om door te gaan!

Variatie in stekjes
Om echt te kunnen starten had Daniëlle iets meer variatie in haar aanbod nodig. De plantenbieb uit Eindhoven heeft haar wat stekjes gegeven om een goede start te kunnen maken. Nu heeft ze 25 tot 30 verschillende planten staan. De kruiwagen is een kast geworden die ze ‘s nachts kan afsluiten.

Daniëlle: “Iedere dag als ik thuiskom van mijn werk kijk ik eerst even in de kast. Het is mooi om te zien dat er iedere dag wel iets veranderd en geruild wordt.”

Hoe werkt de plantenbieb?
De plantenbieb maakt een vliegende start.
Om alles goed te laten verlopen heeft Daniëlle 5 regels opgesteld, de 5 G’s:

1.         Gezond
2.         Geworteld
3.         Gevarieerd
4.         Gelijkwaardig
5.         Genaamd

Iedereen mag stekjes uit de kast halen, en in ruil daarvoor plaats je een ander stekje terug. Heb je geen stekjes om te ruilen? Dan mag je ook een kleine donatie achterlaten. Zo kan Daniëlle zelf de stekjes weer aanvullen. “Leuk dat er iedere dag geruild wordt, het zorgt voor aanspraak en leven voor de deur”, zegt Daniëlle genietend.

Onbekende donateur
Daniëlle vertelt ook nog het verhaal van TvdH, een persoon die regelmatig stekjes doneert, met deze afkorting op een briefje bij het plantje. Danielle: “Ik weet niet wie deze persoon is, maar ik ben wel heel nieuwsgierig.” Dus ben jij TvdH? Daniëlle komt heel graag met je in contact!

Landelijk netwerk
De plantenbieb is ook aangesloten bij een landelijk netwerk: De Stekjesroute. Met alle aangesloten stekjeskasten kun je hier een hele route uitstippelen om stekjes te ruilen. Zo zijn er bij Daniëlle bijvoorbeeld al mensen uit Roermond langs geweest om een stekje te ruilen.

Wil jij ook een kijkje nemen in de plantenbieb van Daniëlle? Je bent welkom van april tot en met september, zolang de zon op is. Adres: Poolsterlaan 40, Breugel.


De plantenbieb in Breugel
De plantenbieb in Breugel