Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Vaatwasser

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Ik zie het beeld nog voor me, ik in de keuken met mijn moeder. Zij aan het afwassen, ik aan het afdrogen. De ene week had mijn broer ‘corvee’, de andere week ik. In mijn ontwikkelende tienerbrein was het een straf, voor mijn moeder was het noodzaak, de afwas moest gedaan en zij ging het echt niet in haar eentje doen! Als volwassene, zij het zonder kinderen, geef ik haar wel gelijk. Tiener-ik keek er toch anders tegen aan. Het heeft er niet voor gezorgd dat ik er een liefhebber van ben, om tot mijn ellenbogen in het sop te zitten.

Tegenwoordig zijn vaatwassers niet meer weg te denken in menig huishouden. Ook wij hadden er op een gegeven moment een, toen mijn moeder mijn bonusvader leerde kennen. Toen ik op mezelf ging wonen, ontkwam ik er niet meer aan. Met als gevolg dat de vuile vaat zich opstapelde, tot het de spuigaten uitliep. Groot was dan ook mijn opluchting toen ik verhuisde, naar een betere, gezelligere buurt maar vooral naar een huis mét, u raadt het al, een vaatwasser. Een vaatwasser die ik vol kon laden en aan kon zetten als hij vol genoeg was, of ik geen schoon servies meer had.

Niet iedereen heeft een vaatwasser, of vindt hem nodig. Mijn beste vriend had er ook geen, ‘Waar moet ik die laten?’, vroeg hij zich af. In zijn keuken zou een vaatwasser alleen onder de bar gepast hebben, een kleintje dan ook nog. Dus, puur en alleen voor hem, gingen we maar uit eten, ‘om afwas te besparen’, was ons excuus. Dat het lekker en gezellig was, en fijn om niet zelf te hoeven koken, was mooi meegenomen.

Jaren later vond ik mezelf in een klein keukentje, ergens in Oostenrijk. Op vakantie is een vaatwasser geen vanzelfsprekendheid, dit keukentje was er ook te klein voor. Dus dansten mijn lief en ik om elkaar heen, zij aan het afwassen, ik aan het afdrogen en alles weer terug aan het zetten. Het vreemde is, het voelde helemaal niet als straf, als corvee. Het was leuk, het was gezellig, het was óók vakantie.

Of het nu is dat wijsheid met de jaren komt, of omdat het gezellig is om met mijn vrouw af te wassen, afwassen is tegenwoordig een sociale gebeurtenis voor mij. Al ben ik wel blij dat het bij ons thuis maar om een paar dingetjes gaat, die niet in de vaatwasser kunnen.