Afbeelding

Sfeervol optreden van dichtgroep DichtBij in De Kleine Heide.

Cultuur

De dichtgroep DichtBij is klein (5 leden) maar timmert in Son slagvaardig aan de weg om haar doelstelling van het brengen van toegankelijke poëzie te realiseren.

Sinds haar oprichting medio 2015 groeit het aantal optredens gestaag.
In het najaar van 2015 werd de expositie van Willem Berkers in De Werf opgeluisterd met gedichten van DichtBij.
In 2016 werd in samenwerking met Kunstpleinen een mooie poëziemiddag verzorgd in het Dommelbalkon en organiseerde DichtBij in samenwerking met de bibliotheek Ars Longa en Sonse schilders in de Bibliotheek een fraaie tentoonstelling met gedichten en schilderijen die door Sonse schilders, bij deze gedichten werden gemaakt.

Voor dit jaar staat de teller van DichtBij al weer op 4 activiteiten met jl. zondag een optreden in De Kleine Heide, een Boekenweekmiddag op 2 april in De Boerderij in Breugel, wederom een optreden op het Dommelbalkon op 27 augustus en in het najaar een dichtavond voor Ars Longa leden.
Daarnaast vult DichtBij sinds haar oprichting wekelijks de dichtrubriek in DeMooiSOnenBreugelKrant
.
DichtBij en zorgvilla De Kleine Heide vinden elkaar in hun toenadering tot de gemeenschap van Son en dat werd zondagmiddag 12 maart nog eens benadrukt door Stan Mooij (voorzitter DichtBij) in zijn openingswoord voor 50 toehoorders die ondanks het prachtige weer hun weg naar De Kleine Heide hadden gevonden.
Wat volgde was een warme aaneenschakeling van melancholische gedichten (Catherine Witvliet en Stan Mooij) krachtige, beeldende poëzie (Willem Berkers) en menselijke, humorvolle dichtkunst (Theo Smit). Helaas moest het 5e lid Willemien van Lith door ziekte verstek laten gaan.
De poëzie werkte zo aanstekelijk dat een bewoner spontaan twee eigen gedichten voordroeg.

Zeer bijzonder was de verbindende rol tussen de gedichten door de jonge zangeres Naomi Meijer die op prachtig ingetogen wijze klassieke musicalliederen vertolkte als "Wishing you were here (Phamtoms of the Opera), "Somewhere"(West side story) en "Mijn droom"(Les Miserables).
Recht in het hart was haar muzikale afsluiting met "Let it be" van de Beatles, dat door de 50 bezoekers geroerd werd meegezongen.
Alle gasten kregen een bundel van de vertolkte gedichten mee, een aardige geste van DichtBij die de middag naar meer deed smaken.
Een vervolg van de Poëziemiddagen in de Kleine Heide zou dan ook het begin kunnen zijn van een waardevolle traditie.