Logo mooisonenbreugel.nl
Ben en Marianne van der Putte   | Fotonummer: 9b45b1
Ben en Marianne van der Putte (Foto: Wil Feijen)

'Warme herinneringen aan de Oase'

  Human Interest

Son en Breugel - Kleindochter Sophie is bij opa en oma als dit interview wordt afgenomen. Sophie: "Oma, waarom en waarmee ben je toch zo beroemd? Je staat zo vaak in de krant." En dat klopt. Marianne van der Putte - Verhoeven is bekend vanwege haar vele vrijwilligerswerk. Maar ook opa Ben van der Putte heeft met een 16-delige serie over zijn wandeltocht naar Santiago in weekblad Forum gestaan. Maar dit keer halen Ben en Marianne DeMooiSonenBreugelKrant vanwege het feit dat ze 10 december 50 jaar zijn getrouwd.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen

Ben is geboren in Groenlo en komt rond zijn elfde levensjaar aan de Kanaaldijk-Zuid wonen omdat zijn vader bij de steenfabriek ging werken. Ben kreeg al snel vriendjes, was actief bij de KAJ (Katholieke Arbeiders Jongeren) en was veel te vinden bij het Patronaat waar Henk en Martha Engelman de jeugd vermaakten met onder andere dans- en bioscoopmiddagen. Marianne is geboren in de Pastoor van Ravensteijnstraat - wat nu de Nieuwstraat is - vlakbij de toenmalige melkfabriek. Ze was een opstandige tiener en weet zich nog goed te herinneren dat ze op een zaterdagavond huisarrest had. Marianne: "Ik kon dus niet uit naar de Oase. Op de zondag erna kwam mijn vriendin langs en vertelde me dat ze zo'n leuke jongen had ontmoet. We gingen op de fiets richting dorp en mijn vriendin roept opeens dat hij (die leuke jongen) aan de overkant van de weg staat. Ik kijk. Ik zie Clemens Briels en een andere jongen staan. Ik zwaai. Mijn vriendin had gelijk. Die jongen naast Clemens was een hele knappe jongen. Dat was Ben. Maar Ben was bezet. Ik heb even moeten wachten, maar uiteindelijk kregen Ben en ik verkering."
Ben en Marianne zijn als jongere vaak in de Oase te vinden. In die tijd heeft de jeugd van Son en Breugel zelf de Oase opgebouwd. Met de oude stenen van de afgebrande kerk. Stenen die stuk voor stuk afgebikt moesten worden. Ben heeft daar fanatiek aan meegewerkt. De Oase heeft voor dit stel dan ook een hele bijzondere betekenis. Ben en Marianne koesteren warme herinneringen aan die tijd.

Ben en Marianne hebben precies 2,5 jaar en tien dagen - waarvan het zes weken uit is geweest - verkering gehad. Waarom het even uit is geweest? Ben zat in militaire dienst en wilde daarna graag direct trouwen. Dat ging Marianne allemaal net iets te snel. Toch komen ze weer bij elkaar en maken trouwplannen. Voor hun huwelijk was toestemming van beide ouders nodig, want de volwassen leeftijd van - toen nog - 21 jaar was nog niet bereikt.

Marianne en Ben delen al 50 jaar lief en leed. Ben werd op jonge leeftijd afgekeurd nadat hij een ernstig ongeluk had gehad. Ben kwam thuis te zitten en Marianne verdiende in die tijd de kost: "Ik werkte eerst in een winkel en later op kantoor. We kregen twee kinderen en Ben was huisvader." Als Ben uiteindelijk een second opinion laat doen en zich laat opereren met een hersteloperatie blijkt hij gelukkig weer te kunnen gaan werken. Ben: "En zo ben ik op mijn 50e met mijn eigen stucadoorsbedrijf begonnen. Ik ben nu 70 jaar. Het bedrijf heb ik nog steeds, maar ik doe het wel wat rustiger aan."

Het motto 'je moet dat doen in je leven wat je kunt en wilt doen' is iets wat past bij dit bruidspaar. Marianne maakte zonder Ben reizen en Ben wandelde in zijn eentje naar Santiago. Helaas werd zijn tweede wandeltocht van Mexico naar Canada na een aantal dagen verstoord door een ernstige blessure na een vervelende val. Een wandeling in de bergen zit er niet meer in. Maar Ben gaat in 2019 opnieuw wandelen via België, Luxemburg en Duitsland om uiteindelijk de steden Leipzig en Dresden te ontdekken. En bij die laatste twee steden zal Marianne ook aanwezig zijn.

Ben en Marianne. Ze hebben elkaar altijd vrij gelaten. Maar ze genieten ook volop van elkaar. Ze zijn heel verschillend. Maar vullen elkaar goed aan. Ze genieten van elkaar. En praten over alles. Ook over de dood. Marianne: "Ik ben zo verknocht aan Son en Breugel. Ik ben hier geboren en ze krijgen mij hier niet weg. Ben sprak uit altijd bij mij te willen blijven. Dat heeft ons doen besluiten om alvast een plekje op het kerkhof te regelen. Ook na onze dood blijven we samen." Echte liefde. En als je 50 jaar getrouwd bent wil je dat vieren. In de zomer van 2019 vieren Ben en Marianne hun gouden huwelijk. Met al hun dierbaren om hen heen. In hun 'zijtuin'. Niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Op 250 meter afstand van hun huis. In en rondom De Bongerd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>