Hans Merks voor het Vestzak
Hans Merks voor het Vestzak Foto: Wil Feijen

Mister Vestzak is gestopt

Human Interest

Son en Breugel - Bijna 16 jaar was hij het gezicht, het aanspreekpunt van het Vestzaktheater. Sinds oktober is Hans Merks niet meer in functie. Dat is even wennen. De vraagbaak, manusje van alles, klusjesman, beheerder, huismeester, meedenker, conciërge, horecaondernemer, barkeeper, adviseur, klusser, stoelensjouwer, toiletjuffrouw, duizendpoot en bewoner, begint aan een nieuw avontuur. Kortom hij was van alle markten thuis. Een duizendpoot die dag en nacht klaarstond voor zijn dorpshuis.

Door: Arjen Strik

We spreken Hans Merks in ons door bladeren belaagde kantoor aan de Markt. Hij is net begonnen met zijn verhaal. Maar onze Wil, die net binnenstapt, zegt dat er eerst nog een foto gemaakt moet worden poserend voor zijn oude locatie. Anders wordt het te donker. "Het moet een positief verhaal worden," zegt hij na afloop van de fotoshoot. Hans was op jonge leeftijd al jarenlang zelfstandig ondernemer als melkventer, later ging hij in loondienst. Hij vertelt dat hij voor zijn aanstelling bij het Vestzak in een commerciële functie werkte bij een Duits bedrijf. Ze verkochten schoonmaakapparatuur voor met name de gezondheidssector. Hij zat echter 150.000 km per jaar op de weg en dat begon tegen te staan, vandaar dat hij op zoek was naar een andere baan. Zijn vrouw Henny werkte al in de horeca achter de bar van het Vestzak en attendeerde hem op de vacature. Hij had al goede contacten met het Vestzak en kwam er regelmatig in verband met zijn lidmaatschap van de harmonie. En zo is hij daar beheerder geworden. "Een leuke, afwisselende maar drukke baan," geeft Hans aan. "Ik bewaar er mooie herinneringen aan. In het begin woonden we daar als gezin inpandig. Daar zitten voor- en nadelen aan. Een nadeel is dat je nooit klaar bent met je werk. Ze weten je altijd te vinden, bij nacht en ontij en je hebt weinig privé." Hij geeft aan altijd een goede relatie en contact te hebben gehad met het oude bestuur. Er was wederzijds vertrouwen en dat werkte heel plezierig. Met veel genoegen denkt hij terug aan zijn contacten met de vele artiesten en de gebruikersgroepen van het Vestzaktheater. Een dieptepunt was het overlijden van een persoonlijke vriend, die als technicus tijdens zijn werk op het Vestzak overleed.

Wat minder positief is hij over de politieke bemoeienis met het Vestzaktheater. Men vaart een onduidelijke koers, die per wethouder weer een andere richting kreeg. Er werden vele plannen gemaakt, maar die werden nooit doorgezet. Hij noemt als voorbeeld dat hij graag een schuiftribune in het theater geplaatst had en er zelfs al eentje op het oog had, maar de politiek had daar geen oren naar. Ook zat de horeca ingeklemd tussen allerlei restricties. Zo mochten er geen bruiloften en partijen plaatsvinden omdat dit para-commerciële activiteiten waren. Ook het gedoe rond de MFA, de kerk en het dorpshuis hebben het imago van het Vestzak geen goed gedaan. Hij geeft aan dat het een unieke locatie is, die met wat investeringen omgebouwd kan worden tot een bloeiend dorpshuis met een theater van ca. 200 plaatsen, het thuishonk van de Harmonie en plaatselijke verenigingen en de bibliotheek. "Maak van de kerk een evementenhal zoals voor het Carnaval, het IJsfeest, evenementen en muziekfestivals, dat kan een bruisend geheel worden op het kerkplein."

Nu het oude bestuur opstapte vond hij het mooi geweest en besloot ook te stoppen. "Je moet oppassen geen onderdeel van de inboedel te worden." Hans is 63 jaar, getrouwd met Henny. Ze hebben 3 kinderen: Inge, Hanneke en Rinus en 4 kleinkinderen. Zijn vrouw Henny is een paar jaar geleden haar eigen onderneming gestart "de Soepkom". Hans is achter de schermen druk bezig. Hij maakt iedere dag verse soep met verse biologische streekproducten, zonder suikers en e-merken. Het assortiment bestaat inmiddels uit ruim 50 verschillende soepen. Op weekbasis gaat er wel 800 liter soep doorheen, die verkocht wordt in de winkel/lunchroom maar ook aan verschillende bedrijfsrestaurants op Ekkersrijt.

Hans is, naast zijn culinaire activiteiten voor de Soepkom, bezig een eigen groothandel op te zetten speciaal voor streekproducten. Kortom Hans is geen man is om stil te zitten. Maar eerst staat er nog een afscheid gepland. Op 19 januari wordt er officieel afscheid genomen van Hans Merks en het oude bestuur van het Vestzaktheater. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de bekende band de Jerseys, die vroeger al optrad in het Vestzaktheater.