impressie sporthal in je achtertuin
impressie sporthal in je achtertuin Foto: Linda en Jelte Bearda

Gaat het bruisende van Breugel verloren met de nieuw gemaakte keuzes

Politiek

Son en Breugel - De plannen van Breugel Bruist liggen nu dus weer opnieuw ter discussie en het lijkt er op dat de bouw van de nieuwe sporthal niet meer op de locatie van De Regenboog komt, maar dat 'De nieuwe Bongerd' op de huidige locatie gebouwd gaat worden. En daar waar bewoners van de Weegschaallaan blij zijn dat er geen sporthal in hun achtertuin komt, is de andere partij teleurgesteld dat als alle gebouwen op de plek blijven waar ze nu al staan de synergie tussen partijen niet tot stand komt en je daarmee het bruisende uit de plannen hebt gehaald.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)

De leden van de commissie burgerzaken mochten tijdens de strategische sessie over 'Breugel, hoe nu verder' open discussiëren welke richting Breugel Bruist op moet. En daardoor gaan plannen van tafel en komen er voor anderen misschien mogelijkheden. Het burgerinitiatief om een pétanquehal toe te voegen aan het Breugelplan krijgt een kans. Jan Rattink, initiatiefnemer van dit burgerinitiatief, hield een warm pleidooi over het nut van een pétanquehal in Breugel. Een langgekoesterde wens van veel jeu de boulers.

Dat de sporthal niet op de plek komt van De Regenboog stemt Jelte en Linda Bearda zeer tevreden. Zij wonen aan de Weegschaallaan en hadden vorig jaar duidelijk te kennen gegeven niet blij te zijn om een sporthal 'in hun achtertuin' te krijgen: "Het lijkt ons een logische keuze dat de huidige locatie van de sporthal gehandhaafd wordt. We zijn dan ook blij met deze beslissing." De keuze om de sporthal op de huidige locatie te bouwen en wellicht te gaan voor een groter formaat zal bij menig sportvereniging in goede aarde vallen. Maar of er een grotere sporthal komt is nog niet zeker. Eerst zal inzichtelijk gemaakt moeten worden wat dat ruimtelijk en financieel voor consequenties heeft. Beheerder Jacqueline Kuipers denkt er zo het hare van: "Ik heb altijd gezegd dat het bruisende van Breugel niet zit in het bouwen van nieuwe gebouwen. Wat ik jammer vind is dat er een gedachte zat achter de situering van de gebouwen in het oude plan van Breugel Bruist wat nu verloren gaat. De kracht zat hem in het delen van elkaars locatie waardoor je een in- en uitloop hebt van mensen én dat de partijen met elkaar moeten overleggen. En juist in het samenwerken tussen al die partijen ligt de kracht. Dat doet Breugel bruisen. Als PlatOO zich terugtrekt uit het Breugel Bruist plan valt er een belangrijke pijler weg. Het lijkt er nu op dat alle gebouwen - De Regenboog, De Boerderij en De Bongerd op de huidige locatie blijven. Drie gebouwen die verder niets met elkaar moeten of hoeven. Daarmee haal je juist het bruisende uit Breugel."

Het bosje moet een bosje blijven
En dan is daar nog het bosje achter de Emté. Voor de één een 'waardevol oud historisch bosje' wat je moet behouden, voor de ander een 'oerbosje wat een upgrade verdient'. In ieder geval willen alle partijen groen in het centrum van Breugel en sprak het merendeel zich uit dat het bosje zeker geen park moet worden, maar dat het bosje een bosje moet blijven. Naar alle waarschijnlijkheid moet een deel van het bosje wel plaats maken voor woningen of voor de sporthal als die in een groter formaat gebouwd wordt. In het Breugelplan is in ieder geval ook plaats voor woningen. Woningen voor diverse doelgroepen.