Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal
Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal

Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal

Human Interest

Son en Breugel - 20 dagen lang zullen de beide zestienjarigen het voor hen nog onbekende Nepal gaan ontdekken, van een boeddhistisch klooster tot het helpen opbouwen van verschillende scholen. De twee enthousiaste meiden kunnen niet wachten tot ze in het vliegtuig zitten.

Redacteur: Maury Senden

Op 15 juli vertrekken ze, een bijna zestien uur durende vlucht. “Als we daar aankomen, gaan we meteen een dag meedraaien op een school”, vertelt Sam. “Met een eventuele jetlag wordt dat een zwaar begin”, vult Britt aan. Gelukkig voert enthousiasme de boventoon bij de goed voorbereide scholieren van het Eckartcollege. Samen met negentien andere gemotiveerde leerlingen, docenten en een dokter gaan ze op reis. “We hebben een weekend met iedereen op school geslapen om elkaar beter te leren kennen, en dan weet je goed met wie je naar Nepal gaat”, aldus de twee.

Cultuur en educatie
De reis is er vooral op gericht om een nieuwe cultuur te ontdekken en mensen te helpen waar het nodig is. “We gaan naar verschillende scholen om daar te schilderen, bouwen, en te zien hoe het daar aan toe gaat. Iedereen krijgt een buddy aangewezen met wie je een schooldag meeloopt”, vertelt Britt. Naast een reguliere school gaat de reis ook langs scholen voor kinderen met een beperking, die in Nepal worden verstoten. Zo leren de scholieren de verschillende kanten van het onderwijs in het Aziatische land kennen.

Boeddhistisch klooster
Naast scholen wordt een boeddhistisch klooster zo’n drie dagen bezocht. Hier gaat de groep meelopen met lokale monniken die de Nepalese cultuur gaan laten zien; van bidden tot het maken van zandtekeningen, alle aspecten van het monnikenleven zullen voorbijkomen. Hier zullen de twee meiden verblijven in een pension. Tijdens de reis zullen de leerlingen op verschillende plekken terechtkomen. Een gastgezin zal ze opvangen als ze arriveren, maar daarnaast zullen ze nog naar een hostel, hotel en ecolodge (huisje in de natuur, red.) gaan. Zo krijgen ze alle kanten van het land mee. “Waarschijnlijk hebben ze niet overal een wc, dus ik ben benieuwd, het zal wel gewoon een gat in de grond zijn”, zegt Britt lachend.

Voorbereidingen
Wat de twee allemaal kunnen verwachten is hun tijdens de bijeenkomsten die de afgelopen zes maanden zijn gehouden uitgebreid verteld. “We hebben bijeenkomsten gehad met onze school en andere scholen die ook meedoen aan dit project. Daar is ons alles uitgelegd over wat we moeten meenemen en wat we kunnen verwachten tijdens de reis. Ook is er verteld dat we vaccinaties moesten halen”, aldus Sam. De leerlingen zijn dus perfect voorbereid op wat er gaat komen. Toch willen ze niet alles van te voren al invullen. “Ik weet niet heel goed wat ik moet verwachten, dus ik tref het daar maar gewoon aan”, vervolgt Sam. De reistas, die maar vijftien kilo mag wegen, staat al klaar in de woonkamer. “Wassen moeten we daar doen, want voor drie weken kleding meenemen kan niet. We moeten wasmiddel meenemen en daar waarschijnlijk met de hand wassen, dus heel schoon gaat het niet worden denk ik”, lacht Sam.

Sponsoren en blogs
Om mee te mogen met de reis hebben de twee 2.700 euro moeten ophalen, 1.800 als sponsorbedrag en 900 als eigen bijdrage. “Ik heb een cupcake-actie opgezet en daarna nog flessenbonnetjes ingezameld”, zegt Sam. Britt organiseerde naast een cupcake-actie ook nog een oliebollenactie om geld op te halen. “Het geld was sneller bij elkaar dan we hadden verwacht”, laten ze weten. Nu dat is gelukt, kunnen de twee zich helemaal richten op deze bijzondere reis.

Beiden hebben een Facebookpagina waarop ze een blog bij gaan houden: ‘Sam goes Nepal’ en ‘Britt gaat naar Nepal’. De ervaringen tijdens deze reis leest u terug in deze krant.

Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal
Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal
Sam en Britt gaan op wereldburgerstage naar Nepal