Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.
Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar. Foto: Wil Feijen

Taalhuis Son en Breugel Culinaire afsluiting studiejaar

Human Interest

Son en Breugel - Op woensdagmorgen 20 juli sloot Taalhuis Son en Breugel het studiejaar 2021 - 2022 af met een ‘intercontinentaal minifoodfestival’. Dit festijn vond plaats in het Dommelhuis. De taalleerders én de vrijwilligers brachten in groepjes zoete, hartige of fruitige lekkernijen mee. De hapjes waren verrukkelijk en de stemming was fantastisch. Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar. 

Gastredacteur: Arend Okken

Bij Taalhuis Son en Breugel draait het om mensen die de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Dat kúnnen mensen zijn die in Nederland zijn geboren en getogen. Dan spreken we van NT1: Nederlands als eerste taal. Voor deze mensen is bijvoorbeeld het begrijpen van een brief van de gemeente of een andere officiële instantie een enorme opgave, laat staan het beantwoorden van zo’n brief. Het gaat bij NT1 dus om een achterstand in lezen en schrijven. 

Twee vliegen in één klap
NT2 betekent Nederlands als tweede taal. Dan gaat het om mensen uit diverse buitenlanden. Denk aan verre landen als Zuid-Afrika, Angola, Burundi, Somalië, Marokko, Eritrea, Jemen, Turkije, Irak, Syrië, Pakistan, Hongkong, Tsjetsjenië, USA, Mexico, Chili en Brazilië, maar ook aan Europese landen als Albanië, Noord-Macedonië, Roemenië, Oekraïne, Polen en Duitsland. Elke woensdagochtend komen vijftig anderstaligen naar het Dommelhuis om taalles te krijgen van een docent en zeventien lessupporters. Het gaat dan ook om lezen en schrijven, maar bovenal om spreken en luisteren. De eventuele kinderen van 0 tot 4 jaar worden ‘taalvaardig’ opgevangen bij Boekjes en Babbels+: de vrijwilligers daar houden de kinderen bezig met voorlezen, babbelen en spelletjes. De voertaal is uiteraard Nederlands. Op deze manier slaat Taalhuis Son en Breugel twee vliegen in één klap: de ouders gaan naar de les en de kinderen worden ‘bijgepraat’.

Proefjaar
Het afgelopen studiejaar werd voor Taalhuis Son en Breugel gaandeweg een proefjaar. We barstten compleet uit onze voegen: het aantal taalleerders groeide van 7 naar 50 en het aantal vrijwilligers van 5 naar 28. Uw verslaggever, ook coördinator van het NT2-project, zag deze groei aan met stijgende verbazing en trots.

Nieuwe sociale contacten
Zo’n groei is niet alleen kwantitatief, maar vooral ook kwalitatief. De taalleerders ontmoeten elkaar elke woensdag in een prettige en ongedwongen sfeer. Na een gezamenlijke opening gaan de vier groepen onder leiding van docent en lessupporters uiteen voor de les. In de pauze is het altijd een vrolijke boel: kinderen rennen heen en weer of zitten bij hun moeder op schoot, taalleerders kletsen met elkaar of met de vrijwilligers; diverse nieuwe sociale contacten worden zo gesmeed.

Hechte band
Ook de vrijwilligers van Boekjes en Babbels+ worden steeds meer een hechte groep. “Als je elkaar beter leert kennen, krijg je meer begrip voor elkaar. Dan wordt het steeds makkelijker om voor elkaar in de bres te springen, door met elkaar te ruilen of een extra uurtje te blijven.”

De lessupporters groeien eveneens naar elkaar toe door samen te werken in de verschillende groepen. Bovendien volgen ze gezamenlijk een zesdaagse training om tijdens hun lessen beter beslagen ten ijs te komen. Tijdens zo’n training besef je waar je met z’n allen je schouders onder zet en dat schept ook een band.

Intercontinentaal minifoodfestival
Aan alles komt een eind. Ook aan een turbulent studiejaar. En wat is er dan leuker en lekkerder om dat te doen met een hapje, een drankje en gezellig kletsen? Taalleerders en vrijwilligers krijgen de opdracht om in groepjes iets lekkers mee te brengen. Het wordt één groot feest: Dandy (Syrië) trakteert ons op Energy Balls (dadels, noten, amandelen, kokosolie en chocola). Ala (Koerdisch Syrië) verrast ons met een pittige Bulgur Kibbeh (bulgur, groentes, tomatenmelasse en kruiden) en Suha (Jemen) heeft Samosa gemaakt (deeg met gehakt en kruiden). Heel verrassend is de haring-met-bietjessalade van Marianna en Olena (Oekraïene). Deze heeft de vorm van een zonnebloem, de nationale bloem van Oekraïne, die voor kracht en veerkracht staat. Ze leggen hiermee de verbinding tussen ons land en hun land: de vorm is Oekraïens, de inhoud puur Nederlands. Joanna (Hong Kong) komt op de proppen met gekookte paddenstoelen, Michalina (Polen) met Proziaki, Rana (Syrië) met Tabouleh, Bianca (Roemenië) met een cake in drie kleuren, Zubaida (Syrië) met Kebbeh, Nicole (Duitsland) met Obazda en Khrystyna (Oekraïne) met Panna cotta. Ook de vrijwilligers laten zich niet onbetuigd: Jan Willem (Gevulde eieren), Annemiek (Frittata) en Gerard (Poffertjes). En dit is nog maar een greep uit het geheel van dit intercontinentale minifoodfestival. 

International Foodfestival
Deze ochtend doet sterk denken aan het International Foodfestival (Boerderij en Bongerd) dat drie jaar geleden een stille dood stierf. Uw verslaggever komt Daniëlle (LEV-groep) tegen en we spreken samen af dat we dit evenement in 2023 weer nieuw leven in willen blazen.

Vrijwilligers gevraagd
Nu we zo lekker (!) draaien, hebben we steeds meer behoefte aan nieuwe vrijwilligers, zowel voor Boekjes en Babbels+ als ook voor de taallessen (lessupport). Mocht u interesse hebben, meldt u zich dan aan via 06-51673784 (Gerard Versantvoort).

Facilitair medewerker
Ook zoeken we een vrijwilliger die ons facilitair wil ondersteunen: deze persoon is op de woensdagochtend van 8.45 uur tot 12.15 uur verantwoordelijk voor het maken en schenken van koffie en thee. Ook verzorgt hij/zij/hen de orde qua tafels en stoelen in de foyer van het Dommelhuis. Aanmelding: 06-51673784 (Gerard Versantvoort). We beginnen weer op woensdag 7 september 2022.

Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.
Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.
Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.
Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.
Samen eten en drinken brengt mensen écht dichter bij elkaar.