Tweeling Joris (links) en Gijs Janssen
Tweeling Joris (links) en Gijs Janssen Foto: Wil Feijen

Daria, Joris en Martijn, woonachtig op Zonhove, deze week op televisie te zien

Human Interest

Son en Breugel - Deze week (19 t/m 23 december) is er een dagelijkse talkshow ‘Knoop & De Leeuw’ van Paul de Leeuw op NPO1, waarin op woensdagavond en donderdagavond een filmpje wordt getoond van twee cliënten van SWZ Zonhove. Op woensdagavond is het de beurt aan Daria. Gevlucht uit Oekraïne en woont nu op Zonhove. Donderdagavond zien we beelden van Joris die op Brink 1-3 woont. Te zien samen met zijn tweelingbroer Gijs. Vrijdag schuift Martijn als tafelgast aan in de talkshow..

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

‘Knoop & De Leeuw’ is een programma dat Paul de Leeuw maakt met mensen met en zonder een beperking. Waarbij Paul de Leeuw ook mensen spreekt met en zonder een beperking. In die zin passen Joris en Gijs Janssen ook helemaal in dit programma. Joris heeft een meervoudige beperking en eeneiige tweelingbroer Gijs niet.  

Op Brink 1-3 tref ik beide broers, hun moeder Marion en haar partner Eric. Ze zijn niet met het busje gekomen, maar met een andere auto. Anders zou Joris denken dat hij mee naar huis zou gaan. Joris associeert dat busje met ‘naar huis gaan’. Nu is het duidelijk dat ze op bezoek komen.

Het filmpje wat van Joris en Gijs is gemaakt duurt ongeveer 2,5 minuut. Gijs heeft er graag aan meegewerkt: “Ik wil de kijkers graag een inkijkje geven in het leven van mijn broer. Vaak denken mensen dat hij zielig is. Maar Joris leidt gewoon zijn eigen leven. Op zijn manier. Met heel veel geluksmomenten.” En die geluksmomenten zijn er volop. Gijs: “Kijk nou eens hier op Brink 1-3. Michel komt er gezellig bij zitten en kletst mee, Linda zingt de hele tijd vrolijk ‘Oh Denneboom’ en mijn broer komt in zijn rolstoel aanrijden met plaatjes die ik uit mag knippen en op moet plakken. Iedereen is op een andere manier beperkt. Maar ze genieten. Ondanks hun beperking. Dat zien ‘buitenstaanders’ vaak niet.”

Joris vertelt via zijn spraakcomputer dat hij groot fan is van Frans Bauer. Sterker nog, hij zou iedere dag wel naar een concert toe willen. Ook dat doen de broers soms samen. Een mooie foto van Joris en Frans Bauer, afgedrukt op de tas van Joris is daar een bewijs van

Marion laat wat foto’s van vroeger zien: “Al snel was duidelijk dat Gijs in de box met de trapeze ging spelen terwijl Joris stil ernaast lag. Gijs gaat op een gegeven moment rollen en zitten. Je denkt - hoopt - nog even dat Joris gewoon wat later in alles is, maar eigenlijk wist ik al wel dat er wat aan de hand was.” Op alle foto’s zijn Gijs en Joris samen te zien. Marion: “Gijs wilde Joris overal bij hebben. Ze hadden en hebben een hechte band.” Joris ging op zijn 18e definitief op Zonhove wonen. Eerder logeerde hij er al wel af en toe. Hoe sterk de band tussen de twee broers is, geeft het volgende voorbeeld wel aan. Marion vertelt: “Toen Joris op Zonhove ging logeren, vond hij dat erg lastig. Hij at dan een heel weekend niet. Er werd besloten om Gijs ook een weekend te laten logeren op Zonhove. Joris zag dat Gijs wel at en in de veilige nabijheid van zijn broer durfde Joris ook te eten.”

Gelukkig heeft Joris zijn draai op Zonhove wel gevonden. En ondanks dat hij door zijn beperking dingen niet kan en zich moeilijk verstaanbaar kan maken, zijn er volop dingen waar hij van geniet. Gijs, Marion en Eric zijn blij dat dat vooral duidelijk in het filmpje naar voren komt. 

‘Knoop & De Leeuw’ is een programma van Paul de Leeuw en wordt van maandag 19 t/m vrijdag 23 december uitgezonden op NPO1 om 19.00 uur. 

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal