Sporthal De Bongerd (archieffoto
Sporthal De Bongerd (archieffoto Foto: WIL FEIJEN

Problemen met sportaccommodaties in Son en Breugel stapelen zich op

Politiek

Son en Breugel - Deze problemen worden veroorzaakt door de nodige onderzoeken, en daardoor loopt de nieuwbouw van sporthal De Bongerd een vertraging op van minimaal een halfjaar; deze vertraging heeft volgens de gemeente geen gevolgen voor de einddatum van het totale project Breugel Bruist.

Redactie: Adrie Neervoort

Voor de sloop en nieuwbouw moet de aannemer eerst nog een flora- en faunaonderzoek laten uitvoeren. Dat is wettelijk verplicht en moet gebeuren op twee momenten in het jaar: in maart en september. In september 2022 bleek dat het eerste onderzoek niet was gedaan. Toen is snel een zogenaamde quick scan uitgevoerd, die geen uitsluitsel gaf over de aanwezigheid van vleermuizen. Dat betekent dat het onderzoek in maart zal worden voortgezet en in september afgerond. Pas dan is er duidelijkheid of er vleermuizen aanwezig zijn; zijn er geen vleermuizen, dan kan de omgevingsvergunning verleend worden en kan de sloop direct starten. Verblijven er wel vleermuizen, dan moeten er aanvullende maatregelen worden genomen en een verklaring van geen bedenkingen worden aangevraagd bij de provincie. Dat kan betekenen dat sloop en nieuwbouw pas in 2024 kunnen worden gestart.

Ook is er nog onduidelijkheid over wat de nieuwe stikstofregels voor sloop en nieuwbouw gaan betekenen. De Omgevingsdienst is hier een onderzoek naar gestart, maar het kan nog enkele maanden duren voordat de resultaten van dit onderzoek er zijn. Volgens de gemeente wordt dit veroorzaakt doordat de Omgevingsdienst erg veel aanvragen te verwerken heeft en zij ook met achterstanden kampt.

Open tot 1 oktober
Door de genoemde vertragingen is wel besloten om De Bongerd met enkele technische aanpassingen verantwoord open te houden tot 1 oktober. Doel hiervan is om de tijdelijk geplaatste blaashal te ontlasten, die nu al aan het maximum van de beschikbare capaciteit zit. Daardoor zal ook het oude Vestzaktheater nog niet als tijdelijk onderkomen voor enkele verenigingen kunnen worden gebruikt.

De basisscholen kunnen tot het einde van het schooljaar gebruik blijven maken van De Bongerd. Mocht echter blijken dat zich de komende maanden onoplosbare technische problemen voordoen in De Bongerd, dan verhuizen de gebruikers alsnog naar het Vestzaktheater en de blaashal.

Omdat de totale planning langer duurt, zal ook de blaashal langer in gebruik blijven. De gemeente heeft ook onderzocht of de renovatie van De Landing wat naar voren kan worden gehaald, maar dit blijkt niet mogelijk. Als reden geeft de gemeente aan dat er voor de renovatie van De Landing nog diverse onderzoeken moeten worden uitgevoerd, zoals een technische studie. Ook de lange levertijden van materialen voor onder andere het dak en de warmtepomp helpen niet mee. Daarnaast is er een tekort aan personeel in de bouwsector waardoor een eerdere renovatie niet haalbaar is. De gemeente onderzoekt nog de financiële gevolgen van de vertraging.

Ook is er overleg met de aannemer en exploitant over de financiële consequenties en eventuele meerkosten. Omwonenden van De Bongerd zullen via een brief van de gemeente worden geïnformeerd over de vertraging van de sloop en nieuwbouw van De Bongerd.