Wethouder Steven Grevink (PvdA/GroenLinks)
Wethouder Steven Grevink (PvdA/GroenLinks) Foto: Wil Feijen

Veel problemen bij het CMD in Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Niet alleen een onderzoek naar het functioneren van het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD) geeft een duidelijk beeld van wat niet goed gaat binnen het CMD, ook het verhaal van een vader die het Persoons Gebonden Budget (PGB) van zijn zoon beheert legde pijnlijk bloot waar het mis gaat bij het CMD. 

Op verzoek van een aantal fracties in de gemeenteraad heeft de rekenkamercommissie een onderzoek gedaan naar het functioneren van het CMD. De rekenkamercommissie onderzoekt vaker de maatschappelijke effecten van het gemeentelijke beleid, en zo dus ook de doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeentelijke organisatie. 

Redactie: Adrie Neervoort

Het college heeft met de informatie uit het onderzoek een actieplan opgesteld met aanbevelingen voor het CMD. De gemeenteraad moet besluiten of zij het eens zijn met de genoemde aanbevelingen.

Wethouder Grevink,die sinds 6 maanden als nieuwe wethouder verantwoordelijk is, noemde het rapport een compleet en relevant rapport. “Een rapport dat de focus heeft op risico’s en verbeteringen die nodig zijn bij het CMD”, aldus de wethouder. Volgens hem laat het rapport ook zien dat de medewerkers van het CMD de juiste dingen doen.

Grevink: “Het geeft inzicht in de stand van dit moment en het geeft mij houvast en motivatie om een actieplan op te stellen om echt ook aan de hand van de aanbevelingen in het rapport tot verbeteringen te komen bij het CMD.” 

Het rapport is volgens hem een bevestiging van zijn eigen observaties en dus geen grote verrassing voor hem. De aanbevelingen zijn toepasbaar omdat zij duidelijke richtlijnen geven voor een actieplan.

Verbeteringen
Hoe anders zagen de raadsleden de resultaten van het onderzoek: zij concludeerden dat er met de conclusies van een eerder onderzoek van bureau K2 niks is gedaan. En dat is toch vreemd volgens de raadsleden, want in maart 2021 kreeg wethouder Paul van Liempd van de gemeenteraad nog het akkoord om een bedrag van 1 miljoen te investeren om de verbeteringen uit te voeren die nodig waren volgens het rapport. Daardoor zou door het bundelen van de kennis en de kunde van de verschillende netwerken binnen het CMD de hulpvrager eerder en beter geholpen en begeleid kunnen worden, waardoor deze sneller het juiste traject aangeboden zou krijgen, en daardoor zouden de wachtlijsten korter worden.

Maar nu vraagt Stephen Philippi-Maas van de partij VoorU! zich af waar dat miljoen aan is besteed, zeker nu men in het rapport leest dat een verbetering van de wachttijden niet is gerealiseerd. Ook de overige raadsleden vonden het rapport zeer beschamend en ook zij vroegen zich af wat er met de bevindingen uit het rapport van K2 is gedaan.

“Het was er allemaal wel, maar er is niet uitgekomen wat er verwacht werd”, aldus Grevink. Een oorzaak zou kunnen zijn dat er volgens hem meer gekeken is naar het helpen van mensen dan naar structurele oplossingen.

“Het is al tien jaar een soepzooitje”, aldus Monique van Zwieten (D66). Volgens haar heeft het onderzoek ook last gehad van het feit dat gevraagde documenten soms moeilijk bij de rekenkamercommissie terecht kwamen. Sandra van Breugel van de rekenkamercommissie deelde deze mening: “We kregen in sommige gevallen beperkte openheid, maar er zijn mensen vertrokken en nieuwe mensen gekomen, en dat kan ook een oorzaak zijn.”

Wachtlijstproblematiek
Volgens Van Breugel zijn de medewerkers in de frontlinie goed opgeleid en weten ze waar ze het over hebben. Maar tegelijkertijd krijgen zij te maken met twee nieuwe computersystemen en dat is natuurlijk lastig bij allerlei werkprocessen binnen het CMD. Maar ook een aantal tijdelijke dienstverbanden speelt een rol, en veel wisselingen in het team, waar de structuur beter zou kunnen. Ook waren er volgens haar veel aanmeldingen bij het CMD het afgelopen jaar. Het is voor de mensen van het CMD dus vaak een kwestie van ‘alle zeilen bijzetten’. Tegelijkertijd gaat er steeds meer geld naar het CMD voor het tijdelijk inhuren van mensen op een lastige arbeidsmarkt; het is dus complex en lastig. De eerste stap is de intake, dat gaat gewoon heel goed, daarna wordt het lastig: de wachtlijstproblematiek, en daar moet volgens haar snel wat aan worden gedaan. Door de lange wachtlijsten wordt de zorg die geboden wordt zwaarder en dus ook duurder, en daarom moet er snel wat gedaan worden aan de lange wachtlijsten, zo is haar conclusie.

Ontluisterend beeld
Een aanwezige vader van wie de zoon gebruik maakt van een PGB dat hij als vader beheert, vertelde dat het PGB van 2021 nog steeds niet is afgesloten, terwijl het volgens hem om een aanzienlijk budget gaat. Hij vindt het dan ook vreemd dat er nu gesproken wordt over de financiële situatie van 2022, terwijl in zijn geval er nog een budget van 2021 openstaat.

Met een praktijkvoorbeeld gaf hij een ontluisterend beeld van hoe het CMD werkt: “Ik heb nu voor mijn zoon twee zorgaanvragen lopen, en de enige reactie die ik daar tot nu toe op heb gekregen, is de vraag of ik een bepaald formulier al heb ingevuld. Ik vul dat formulier dan wel weer opnieuw in, maar dat is toch zonde van de tijd. In al de jaren dat ik het PGB van mijn zoon beheer, heb ik dan ook al standaard vooraf ingevulde formulieren klaarliggen; hier boek ik tijdwinst mee. Ik ben er dus minder tijd mee kwijt dan de medewerker van het CMD, en dat is toch doodzonde. De medewerkers van het CMD zijn inderdaad goud waard, maar het duurt wel even voor ze dat voor je waard zijn. Want je moet echt je ‘case’ helder hebben gemaakt en er moet vooruitgang te zien zijn. Maar ik ken ook mensen die aan het begin van het traject staan en bijna niet door al het papierwerk heen komen. Er zullen dus ook mensen ondersteund moeten worden. Dat is het beeld dat ik heb van het CMD en dat is eigenlijk toch zonde.”

“Mijn handen jeuken om aan de gang te gaan”, zo liet wethouder Grevink de raadsleden weten, “het is best een grote opgave waar we nu voor staan.” Volgens Grevink heeft het aan samenwerking op bestuurlijk niveau bij het CMD ontbroken, maar dat zou nu wel weer zijn opgepakt.
De raadsleden hadden nog te veel vragen om in te stemmen met het plan van aanpak van het college; daarvoor is nog een volgende vergadering nodig.