De Landing in Son
De Landing in Son Foto: Adrie Neervoort

Aanpassingen aan sporthal De Landing geen luxe maar noodzaak

Politiek

Son en Breugel - In 2011 werd de bouw van sporthal De Landing aangekondigd als een laagdrempelige sportvoorziening voor een zo breed mogelijk publiek, een vriendelijk, beeldbepalend gebouw dat de aandacht zou trekken van de voorbijgangers op de Rooijseweg. Maar ook een beeldbepalend gebouw voor de sporters die in een unieke en goed uitgeruste sporthal topprestaties kunnen leveren, en een ontmoetingsruimte voor jong en oud, voorzien van de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid, energiebeheer en luchtbehandeling. Kortom: een gebouw om trots op te zijn. 

Redacteur: Adrie Neervoort

Negatieve aandacht
Sinds de opening in februari 2012 trekt de sporthal inderdaad de aandacht, maar dan in negatieve zin. De aannemer ging tijdens het bouwproces failliet en nam in zijn vrije val het installatiebureau mee. De gemeente vond bouwbedrijf Gebroeders Van Stiphout bereid om de rest van het bouwproces af te ronden en zo opende de sporthal in februari 2012 toch nog haar deuren.

Sporthal De Landing kent echter vanaf die officiële opening een aantal gebreken: de klimaatbeheersing werkt niet naar behoren, wat resulteert in een hoge energierekening, en er zijn lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Ook zijn er knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw, los van een aantal andere kleine gebreken. In 2019 bleek dat de toplaag van de vloer moest worden vervangen en alle wand- en plafondplaten moesten worden verwijderd door een montagefout tijdens de bouw. Sinds de ingebruikname bleken er dus grote problemen te zijn, met als dieptepunt de gedwongen sluiting van de sporthal in oktober 2018 omdat er een plafondplaat loshing. Bij nadere inspectie werd geconstateerd dat alle wand- en plafondplaten onjuist bevestigd waren, een gevaarlijke situatie dus. Nadat als spoedreparatie alle wand- en plafondplaten verwijderd waren, kon de sporthal weer open. In mei 2019 werd het dak van de sporthal aangepakt. Omdat het dak bij hevige regenval in combinatie met wind regelmatig lekte, leidde dat tot overlast bij de gebruikers en de exploitant. Al deze ingrepen konden de grote problemen die de sporthal heeft niet oplossen en zo kwam er een uitgebreid onderzoek naar de huidige staat van de sporthal.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Spie, een multitechnische dienstverlener, die niet alleen de huidige gebreken in beeld bracht, maar ook mogelijke oplossingen gaf. Zo is het dak nog steeds de oorzaak van lekkages en ontbreekt het aan een dampremmende laag die condensatie, dus watervorming, voorkomt in het dak.

Eerder gaf de gemeente aan graag het grote dak van de sporthal te willen voorzien van zonnepanelen om het gebouw duurzaam te maken, maar nu blijkt de staalconstructie die het dak draagt niet geschikt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook de isolatiewaarde van het gebouw is zeer slecht. Bovendien ontbreekt het aan ledverlichting en slimme schakelaars in het gebouw. Volgens het onderzoek zou niet alleen het dak in zijn geheel vernieuwd moeten worden en voorzien van een betere isolatie, maar ook de constructie van het dak moeten worden aangepast. Tevens zou er een waterbufferput moeten komen om wateroverlast in het gebouw te voorkomen. 

Het onderzoek is mei vorig jaar uitgevoerd en was bedoeld om een plan van aanpak te maken en daarmee op zoek te gaan naar een geschikte aannemer om de geconstateerde gebreken op te lossen. Om die reden wilde de gemeente Son en Breugel het rapport nog niet openbaar maken. Door een WOO-verzoek moest zij het rapport toch openbaar maken, maar de financiële onderbouwing is in het rapport niet zichtbaar. Sporthal De Landing is tijdens de sloop van De Bongerd in Son en Breugel net als de tijdelijke ballonhal op het HTC-terrein een alternatieve locatie voor de sportverenigingen die gebruik maken van De Bongerd.

Over enkele weken zal er een plan van aanpak aangaande het project Sporthal De Landing aan de gemeenteraad worden voorgelegd.