Peter van de Nieuwenhof
Peter van de Nieuwenhof Foto: MC Son

Peter van de Nieuwenhof: Motorcrossen zit in mijn genen

Sport

Son en Breugel - Hij werd 18 keer Nederlands kampioen en 8 keer Europees kampioen. "Motorcross zit in mijn genen. Wat me aantrekt aan de motorcross zijn de snelheid, de sprongen en vooral de start als je met dertig motoren op de eerste bocht afstormt. Dat geeft me een geweldige kick," aldus Peter van de Nieuwenhof. "Maar ook de techniek, het sleutelen, het geluid van een brullende robuuste motor en het werken aan je conditie en rijstijl maken voor mij motorcross tot de mooiste sport die er is."

Door: Hans Franssen   
                                                                                                         
Een groot talent
Peter werd 62 jaar geboren in de Willemstraat 32 te Son. Mede door zijn ouders en buurman de monteur Jo van Dijk leerde hij het metier van monteur en ontwikkelde de juiste mentaliteit, techniek en lichamelijke conditie om het beste uit zichzelf te halen. Hij begon al op 15-jarige leeftijd met officiële wedstrijden op een CZ 360 cc. Een luchtgekoelde tweetakt ééncilindermotor van 32 pk, die 6500 toeren per minuut maakt en nu een echte klassieker is. Na een proefwedstrijd in een zwaardere klasse slaagde Peter met vlag en wimpel en werd gelijk 15e van de 40 rijders. Hij had toen al vele supporters, want zijn grote talent was bewezen.

Grand Prix coureur zonder angst
Peter werkte zich op tot Grand Prix coureur. Hij werd eerste in 250-cc-klasse MX2 en later in de 500 cc. Klasse. Nu MX1 genaamd, de klasse waarin Jeffrey Herlings dit jaar Wereldkampioen is geworden. In deze zware klasse heeft Peter zeer goede resultaten behaald, want hij gaat tot het gaatje. Is het geen gevaarlijke sport, vroegen we hem? "Nee hoor, het gevaar van de sport valt erg mee. De sprongen die je maakt met die oude motoren zijn veel minder hoog en ver, in vergelijking met moderne crossmotoren. In de winter maak je de motor klaar voor het nieuwe seizoen. Daar ben je wel wat uurtjes mee bezig. Het blijven oude motoren dus er gaat ook wel eens iets kapot, maar met de technieken van vandaag zijn de motoren beter dan toen ze in begin zeventiger jaren uit de fabriek kwamen."

Terug naar zijn oude klassieke liefde
Voor Peter werd het steeds moeilijker om als amateur tegen professionele fabriekscoureurs te moeten strijden. Na als Grand Prix coureur vele jaren succesvol geracet te hebben en alle circuits ter wereld gezien te hebben werd het tijd om het wat rustiger aan te doen. Maar helemaal stoppen wilde Peter nog niet en dus ging hij rijden in de Pre'70 klasse, weer op een CZ. De motor is dan wel gebouwd in 1970 of eerder, maar voor Peter is de CZ een oude liefde, het merk waar hij mee begonnen is. Ook in deze klasse bezoekt hij vele Europese landen inclusief de Oostbloklanden. Dit heeft hem inmiddels al 8 Europese titels opgeleverd.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden in zijn eigen garagebedrijf in Rosmalen is Peter nog wekelijks op de Motorcrosscircuits te vinden. Zijn bezoeken zijn niet onverdienstelijk, want dit jaar werd hij voor de 18e maal Nederlands Kampioen.  Ondanks zijn 62-jarige leeftijd is hij nog lang niet van plan te stoppen. Verschillende motoren van Peter zullen te zien zijn op de grote motorshow van 10 Februari 2019 in den Bongerd te Breugel, waar tevens het 50-jarig jubileum wordt gevierd van MC SON.

Voor meer foto's-uitslagen:
Classicmotorsport.org
VMCM.mx
www.mcson

 

Peter van de Nieuwenhof:  Motorcrossen zit in mijn genen
Peter van de Nieuwenhof:  Motorcrossen zit in mijn genen
Peter van de Nieuwenhof
Afbeelding
Afbeelding
Peter van de Nieuwenhof