Fractievoorzitters en leden van Dorpsbelang en Dorpsvisie toosten op de fusie
Fractievoorzitters en leden van Dorpsbelang en Dorpsvisie toosten op de fusie Foto: Wil Feijen

Dorpsbelang en Dorpsvisie gaan samen verder als Dorpsvisie

Politiek

Son en Breugel - Dorpsbelang en Dorpsvisie gaan samen verder als één dorpspartij in Son en Breugel, zo hebben de voorzitters en fractievoorzitters van beiden partijen aangekondigd tijdens een bijeenkomst.

Redactie: Adrie Neervoort

De eerste gesprekken hierover vonden eind 2021 plaats, waarbij de groeiende overeenkomsten en afnemende verschillen tussen de partijen opvielen. Ook de wens om de continuïteit van een lokale partij te waarborgen in de gemeentepolitiek van Son en Breugel was een belangrijk aspect in deze gesprekken.

Ondanks dat de eerste gesprekken goed verliepen, werd besloten om na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw om de tafel te gaan zitten. Na de verkiezingen bleek dat beide partijen dichter bij elkaar stonden. Ze ondertekenden samen met CDA, D66 en PvdA/GL het huidige raadsakkoord.

Recentelijk hebben beide besturen en fracties het voorstel om samen de toekomst in te gaan als één dorpspartij voorgelegd aan hun leden. Volgens raadslid Willie Horden is er door de leden ingestemd met het voorstel. Dit betekent dat alle fractie- en bestuursvergaderingen vanaf nu gezamenlijk zullen plaatsvinden, en dat Dorpsbelang en Dorpsvisie alle onderwerpen in de raad gezamenlijk zullen behandelen. Op termijn zal de naam Dorpsbelang verdwijnen, en zullen beide partijen doorgaan onder de naam Dorpsvisie.

Deze samenwerking zal naar verwachting direct zichtbaar zijn in de raadzaal van het gemeentehuis, waar een verzoek is ingediend voor een herschikking van de zitplaatsen, zodat de raadsleden van Dorpsbelang naast die van Dorpsvisie kunnen zitten, in plaats van tegenover elkaar.

Dorpsbelang Son en Breugel, opgericht in december 1997, is voortgekomen uit de actiegroep “Weg is weg”, die protesteerde tegen het toenmalige tracé van de aan te leggen A-50. Dorpsvisie is sinds 1966 actief in Son en Breugel, eerst onder andere namen zoals Lijst Ruis, Politieke Kombinatie en GSSB, en sinds 2009 onder de huidige naam Dorpsvisie.

Beide partijen bleven een belangrijk onderdeel van de lokale politiek in Son en Breugel, en straks verenigd onder de naam Dorpsvisie. “Hierdoor kunnen wij de lokale belangen in Son en Breugel nog beter vertegenwoordigen”, aldus Horden. “Samen gaan we ons dorp nog mooier maken, want alleen ga je sneller, samen kom je verder”, besluit Horden.

Meer over deze politiek fusie in DeMooiSonenBreugelKrant van woensdag 31 januari