Harry van der Kallen
Harry van der Kallen Foto: Wil Feijen

We moeten ons niet alleen maar focussen op stenen

Algemeen

Son en Breugel - Misschien dat niet alle 55-plussers al bezig zijn met hun woonbehoefte op latere leeftijd. Toch is het van belang dat zoveel mogelijk 55-plussers de woonwensen enquête van de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad invullen. Dan pas krijg je een goed beeld wat nu en in de toekomst de woonwensen zijn en kan er gebouwd worden naar vraag en behoefte. 

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

“Iedereen vanaf 55 jaar zou nu al na moeten denken over zijn toekomst. Ook al ben je nog vitaal, sta je midden in het leven en misschien wonen zelfs je kinderen nog thuis. Toch is het goed om nu al na te denken of je op latere leeftijd voor jezelf kunt zorgen. Wat heb je nodig als je ouder wordt, als je minder mobiel wordt, als je alleenstaand wordt en als je kinderen niet om de hoek wonen?”, zegt Harry van der Kallen, lid van de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad.

Harry benadrukt dat de discussie over woonbehoefte niet alleen maar gaat over huizen of appartementen bouwen: “We moeten ons niet alleen focussen op stenen. We moeten ook in beeld hebben wat iemand nodig heeft in zijn directe omgeving. Winkels? Dorpshuis? Huisartsenpraktijk? Misschien een woonvorm waarin een gezamenlijke leefruimte is zodat iemand niet eenzaam hoeft te zijn maar anderen kan ontmoeten?” 

55-plussers worden nu gevraagd om de woonwensen enquête massaal in te vullen. Iedereen heeft daarin zijn eigen wensen. De één wil dichter bij het centrum in een appartementencomplex, terwijl een ander graag zijn grote huis en tuin wil verruilen voor een kleiner huisje met behapbaar tuintje. “Maar” zegt Harry: “de realiteit is dat het doorschuiven naar dat appartementencomplex of een kleiner huis bijna niet mogelijk is in Son en Breugel.”

Er moet dus gebouwd worden. De gemeente heeft hierin een taak. Ondanks dat er gewerkt wordt aan een uitgebreid woonprogramma ziet Harry helaas dat geen enkele euro in de begroting van Son en Breugel naar de huisvesting voor senioren gaat. Dat baart hem zorgen. 

55-plussers worden nu gevraagd om de woonwensen enquête massaal in te vullen

Harry van der Kallen merkt dat de bouwwereld verandert: “Commerciële partijen haken steeds vaker af als ze op een interessante plek huizen moeten bouwen waar ze onderaan de streep te weinig aan verdienen. Ik denk dat we er naar toe moeten dat we veel meer zelf het heft in eigen hand moeten nemen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap). Hierbij is er een directe samenwerking tussen mensen die nieuwbouw willen en partijen die dat kunnen realiseren. We moeten veel meer zelf in actie komen. Samen optrekken!”

De enquête heeft een diversiteit aan vragen. Niet voor niets. Harry: “Een vraag wat de WOZ waarde op dit moment is van iemands huis geeft ons een indicatie in welke prijsklasse we ook zouden moeten bouwen. Ook de vraag of iemand wil verhuizen als diegene er alleen voor komt te staan is een belangrijke. Heel vaak zien we dat mensen die alleen zijn graag klein willen wonen, maar ook graag een gemeenschappelijke ruimte willen delen met anderen. Misschien zelfs met een ‘sociaal contract’. Dat je elkaar helpt. 

De Seniorenraad zal de gemeenteraad nadrukkelijk vragen dit advies op te volgen

De jongere die boodschappen kan doen voor de oudere en de oudere die de was voor de jongere wil verzorgen. Denk out-of-the-box. Maar vooral: luister en hoor wat de woonwensen zijn. Dan kun je bouwen waar vraag naar is. We hopen met de uitslag dat we in ieder geval goed in beeld krijgen wat de woonwensen en behoeften zijn. Dat we weten welke huizen of appartementencomplexen we waar moeten bouwen. Maar we willen ook weten wat mensen nodig hebben in hun buurt om prettig te kunnen leven.” 

Alle gemeenteraadsleden zijn geïnformeerd over de woonwensen enquête. De uitslag van de enquête zal in de maand december verwerkt worden tot een advies richting de gemeenteraad. Harry: “De Seniorenraad zal de gemeenteraad nadrukkelijk vragen dit advies op te volgen.”

De enquête is tot en met 30 november 2023 digitaal in te vullen. Ga naar www.seniorenraadsonenbreugel.nl en klik op het oranje balkje ‘Start de enquête woonwensen’.

Voor 55-plussers die niet beschikken over een computer bestaat de mogelijkheid om de enquête met behulp van een vrijwilliger van de Seniorenraad in te vullen in de foyer van het Dommelhuis. Dat kan gedurende de looptijd van de enquête op de woensdagmiddagen tussen 16.00 en 17.00 uur. Telefonisch aanmelden hiervoor gaat via Frits Helders op 06-10969604. Wilt u meer informatie over dit initiatief? Mail naar: wonen@seniorenraadsonenbreugel.nl of bel Frits Helders.