Vlnr: Willem Berkers, Merel Cooijmans, Eva Wiselius, Catherine Witvliet en Ad van Etten
Vlnr: Willem Berkers, Merel Cooijmans, Eva Wiselius, Catherine Witvliet en Ad van Etten Foto: Wil Feijen

Literair café in De Groenteboer

Algemeen

Son en Breugel - Wat is een gedicht? Wie zegt dat? Wat is proza? Wat maakt een verhaal? Op dinsdag 19 maart gaan de leden van DichtBij op zoek naar de grenzen en nemen het publiek daar graag in mee.

Aanleiding is de Boekenweek 2024 waar het thema ‘Familie’ is. Je hebt familie, je bent familie, soms blijft familie je vreemd of ken je je familie niet of niet meer. Dit thema is een rijke inspiratiebron voor dichters en schrijvers die niet weg te denken is uit de poëzie en proza. Na een succesvolle middag in de bibliotheek tijdens de Poëzieweek 2024, waar alle aandacht naar de poëzie ging, gaan de dichters van DichtBij nu met het publiek op zoek naar daar waar proza en poëzie elkaar raken.

Dichtvereniging DichtBij heeft dichters die ook verhalen en/of boeken schrijven; of zijn het schrijvers die dichten?
Ad van Etten opent met een gedicht vanuit een sprookje van Theo Smit. Merel Cooijmans leest een gedicht, gedestilleerd vanuit een kort verhaal. Willem Berkers, bekend om zijn samengebalde taal, gaat een van zijn gedichten tot een verhaal ‘verwijden’. Catherine Witvliet leest voor uit eigen werk, biografisch proza dat haar tot poëzie heeft geïnspireerd.

Drie personen worden geïnterviewd
Annemieke Soethout uit Nuenen viel in de prijzen met haar gedichten. Toch stapte zij over op het schrijven van verhalen. Soms, als zij zich heel persoonlijk wil uiten, kiest zij toch weer voor het gedicht.
José Verhoeff uit Pieterburen gaat vertellen over hoe lezen haar redding werd in moeilijke tijden en hoe zij het lezen van boeken, e-boeken en luisteren naar audioboeken nog steeds als een levensbehoefte koestert.
Els van Kasteren van de Vestzaktheatergroep waagt zich met een leesgroep al jaren aan het lezen van toneelstukken. Een kunst apart, want er moet gekozen worden voor een stuk waarin zowel spelers als het publiek zich kunnen vinden.
Eva Wiselius, dichter en singer-songwriter, zal het gesproken woord afwisselen met haar liedjes. Zijn haar songs zo poëtisch dat het gedichten zouden kunnen zijn, of zingt zij haar gedichten?

Dit alles in café De Groenteboer op 19 maart om 20.00 uur. Ingang Dommelstraat (achter De Zwaan) in Son. De entree is gratis.

Vlnr: Willem Berkers, Merel Cooijmans, Eva Wiselius, Catherine Witvliet en Ad van Etten