De nieuwe en oude voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Joost Gelissen (links) en Tom Thalhammer
De nieuwe en oude voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Joost Gelissen (links) en Tom Thalhammer Foto: MooiSonenBreugel

Nieuwe voorzitter voor Adviesraad Sociaal Domein Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) in Son en Breugel heeft een nieuwe voorzitter. Na vijf jaar neemt Tom Thalhammer (81) afscheid van zijn vrijwillige werkzaamheden als voorzitter bij de ASD. Hij wordt opgevolgd door Joost Gelissen (60), inwoner van Son en Breugel.

Redactie: Adrie Neervoort

De ASD fungeert al meer dan zeventien jaar als adviesorgaan van de gemeente Son en Breugel op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet, de Jeugdwet en andere sociale domeinen. De rol van de ASD als adviesorgaan is wettelijk verankerd en is een integraal onderdeel van het gemeentelijk beleidsvormingsproces.

De ASD bestaat uit ruim twintig deelnemende organisaties en verenigingen. In de praktijk wordt de ASD door de gemeente om advies gevraagd wanneer beleid wordt ontwikkeld met betrekking tot bijvoorbeeld mantelzorg, gezondheid, armoede of andere sociaal gerelateerde onderwerpen. Volgens Thalhammer zijn de belangrijkste taken van de ASD het adviseren van het college van burgemeester en wethouders bij het ontwikkelen van beleid en het signaleren van problemen bij de uitvoering ervan.

Bij zijn vertrek wijst Thalhammer op zijn leeftijd van 81 jaar en zijn beslissing om na zijn herverkiezing vorig jaar slechts voor één jaar aan te blijven. Hij kijkt terug op een mooie periode, maar noemt het wel een zware vrijwilligersbaan: “Als je het wat rustiger aan wilt gaan doen, zoals ik besloten heb, dan past daar geen functie van voorzitter van de ASD bij.”

De opvolger van Thalhammer, Joost Gelissen, brengt een frisse wind met zich mee. Als geboren en getogen inwoner van Son en Breugel heeft hij een lange periode in het buitenland gewoond vanwege zijn werk. Twee jaar geleden keerde hij, als pensionado, met veel plezier terug naar zijn geboorteplaats. Gelissen zal niet alleen een nieuwe dynamiek brengen als voorzitter, maar zal ook zijn rol in samenspraak met het bestuur anders invullen. Hoewel hij niet volledig zal terugtreden uit de inhoudelijke problematiek, zal hij zich meer richten op het coördineren van alle activiteiten en fungeren als aanspreekpunt binnen het bestuur.

Gelissen zag de vacature voor voorzitter in de DeMooiSonenBreugelKrant en voelde zich aangesproken door de omschrijving. Met zijn ervaring als logistiek planner, waarbij hij gewend was om verschillende mensen en afdelingen te verbinden om gezamenlijke doelen te bereiken, voelt hij zich klaar voor deze nieuwe uitdaging.

Het werk van de ASD wordt volgens Thalhammer steeds belangrijker, gezien de huidige taakstelling die de gemeente vanuit de overheid krijgt opgelegd. De ASD brengt de inwoners dichter bij het college en is er voor mensen die niet of moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen, en ondersteuning van de gemeente nodig hebben, aldus de vertrekkende voorzitter.

Thalhammer zal als oud-voorzitter geen deel meer uitmaken van het bestuur, maar zal wel plaatsnemen in een van de werkgroepen van de ASD. “Dan blijf ik op een concreet onderwerp wel actief en help ik mee in de werkgroep om tot een goed advies te komen”, zo legt hij zijn toekomstige rol uit.

Als u meer wilt weten over de ASD, bezoek dan eens de kortgeleden vernieuwde website https://adviesraadsociaaldomeinsonenbreugel.nl..