Afbeelding

Burendag, niet alleen maar één dag per jaar.

Algemeen

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Dit jaar vieren we Burendag op zaterdag 26 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. 2015 is een bijzonder jaar. Burendag bestaat namelijk 10 jaar en dat mag gevierd worden. Wat ooit begon als een dag waarop 500 buurten meededen, is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen.

Inmiddels vieren ieder jaar bijna 1 miljoen mensen Burendag.

De bewoners van de doodlopende zijtak van de Kloosterstraat achter La Sonnerie hebben voor komende zaterdag niets speciaals op touw gezet. Zij hebben bij wijze van spreken elke dag burendag. Vanaf het moment, dat de huizen nu 19 jaar geleden werden opgeleverd hebben de vier gezinnen, Fons en Henriette, Ad en Ineke, Suzanne en Peter en Johnic en Jolanda, die daar tegelijkertijd introkken een speciale band met elkaar gekregen. Buren met heel verschillende interesses en achtergronden, maar wel met de intentie om er met elkaar een fijne en gezellige buurt van te maken. Een gevarieerd gezelschap buurtbewoners met uiteenlopende hobby's. De een is bijv. een fanatiek sporter, tennist, golft en jogt, de ander verschuilt zich achter de wijze woorden van de ruim 90 jaar geworden, tot aan zijn dood whisky drinkende en sigaren rokende staatsman Winston Churchill: "No sports".

En toch, de klik was er direct en dat was vanaf het begin te merken aan de burenhulp bij de inhuizing en aan de direct al samen gevierde verjaardagen. Regelmatig worden er van de eerste dag af aan ook rijkelijk besproeide culinaire bijeenkomsten opgezet, die inmiddels een jaarlijkse vaste traditie zijn geworden, zoals een barbecue in de zomer en een mosselavond in de winter.

Maar ook gezamenlijke vakantietrips naar binnen- en buitenland hebben al diverse keren op het programma gestaan. Zo werd met zijn achten al Barcelona bezocht en werden de highlights van Rome en Sevilla aan de hand van een door Henriette minutieus uitgestippeld programma bewonderd. En dat terwijl een tweetal van het gezelschap eigenlijk als de dood is voor vliegen. Maar die bijten met gesloten ogen door de zure appel heen, als het er op aan komt de groep compleet te houden. Fons leidde de buren al eens een paar dagen door zijn geboortestad Maastricht en ook Antwerpen mocht zich een uitgebreid culinair en uiteraard royaal overgoten bezoek verheugen.

De bestemmingen worden (redelijk) democratisch gekozen op de gezamenlijke bijeenkomsten, waarbij de voorpret natuurlijk minstens zo belangrijk is.

Maar ook schuwt het achttal het niet om op zijn tijd actie te voeren, als men dat nodig vindt. Zo werd een aantal jaren geleden op een ludieke manier geprotesteerd tegen het feit, dat kranten- en folderbezorgers nogal eens de neiging hadden deze zijtak bij de bezorging over te slaan. Er werd een protestbijeenkomst gehouden, waarbij "kloosterabt" Ad een vlammend manifest voorlas en de toenmalige prins carnaval Henk Hulsen een nieuw straatnamenbord aan de ingang van de straat onthulde.

De Kloosterstraat werd toen omgedoopt in het naar verwachting meer in het oog springende "Kloosterstaete". De actie kreeg destijds volop aandacht in de plaatselijke pers. Veel heeft het overigens niet geholpen, want nog steeds nemen meerdere bezorgers niet de moeite om even de hoek om te slaan. Maar dit terzijde.

De meeste leden van de buurtgroep vervullen ook diverse functies in het sociale en verenigingsleven en het parochiële werk in Son en Breugel, want ook dat zien zij als een vorm van burenhulp, al is de kring van betrokkenen daarbij uiteraard een stuk groter.

Negentien jaar al wonen de buren van de zijtak van de Kloosterstraat nu dus al naast elkaar en geen van allen is van plan om op korte termijn te gaan verhuizen.

Volgend jaar wordt twintig jaar "buurtschap" gevierd en nu al worden de koppen bij elkaar gestoken om onder het genot van een hapje en een drankje plannen uit te broeden voor een feestelijke jubileumtrip.

Dat "buurten" alleen al zorgt voor een blijvende band. En dat is toch ook de doelstelling van de Nationale Burendag. En dat niet alleen maar één zaterdag per jaar……

Afbeelding