Afbeelding
Foto: Ingezonden

Kinderen spelen nog steeds graag buiten in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Traditioneel worden de Koningsspelen jaarlijks door de kinderen geopend met het gezamenlijk lied 'Bewegen is gezond' van Kinderen voor Kinderen. Bij het lied hoort ook een vrolijk dansje; de Pasapas.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Gezonde voeding en sporten
Dit jaar deden ruim 1,3 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland en de Cariben mee aan deze spelen. Gezien de liefde voor de sport van Koning Willem-Alexander was het in het leven roepen van de Koningsspelen bij zijn inhuldiging in 2013 geen verrassing. Gelukkig gaan de spelen om meer dan zijn interesse; overgewicht is in de maatschappij letterlijk een zwaar probleem. Gezonde voeding en sporten worden steeds belangrijker in een samenleving waarin veel kinderen gevangen zitten in hun beeldscherm. Door Koningsspelen te houden, waarbij kinderen op een leuke manier leren dat samen sporten en gezond eten 'vet cool' is, wordt een gezondere maatschappij gestimuleerd.

Ontbijt en sportdag
Vrijdag 12 april hadden zich ongeveer 6.000 van de 7.500 Nederlandse basisscholen aangemeld. Het thema was 'Water in plaats van ranja'. Uit landelijk onderzoek van het waterbedrijf blijkt dat kinderen vooral zoete drankjes mee naar school krijgen. Slechts eén op de vijf kinderen krijgt kraanwater mee naar school. De bezwete sportertjes konden ouderwets genieten van fris leidingwater om hun dorst te lessen tijdens het sporten.

Ontbijtpakket
In deze gemeente bestaan de spelen ook uit een gezamenlijk 'gezond' ontbijt gecombineerd met een sport en speldag. Bij zowel de Jumbo als de PLUS konden de scholen vooraf een ontbijtpakket voor alle leerlingen scoren die gretig aftrek vond onder de kinderen.

Samen spelen
Jaarlijks vond dit evenement plaats op het terrein van voetbalvereniging SBC, waarbij de zeven basisscholen er met veel leerkrachten en vrijwilligers gezamenlijk een gezond feest van maakten. Ook dit jaar heeft Triple S&B, de stichting sportstimulering Son en Breugel, geprobeerd de scholen gezamenlijk in beweging te krijgen. Echter de bereidheid om weer gezamenlijk met alle scholen op het één terrein bij elkaar te komen was er dit jaar niet.

Eigen schoolterrein
In plaats daarvan organiseerden de scholen hun eigen Koningspelen op hun eigen schoolterrein of in de nabijheid daarvan. De reden was onder andere dat de Koningspelen met alle scholen op het terrein van SBC van vorig jaar als te massaal werd gezien. Ook organisatorisch was het voor veel scholen een hele klus om veilig en op tijd vanuit hun eigen school met alle kinderen aanwezig te zijn bij de centrale Koningsspelen. Vandaar het besluit van enkele scholen om het bij hun eigen school te laten plaatsvinden. Een voorbeeld dat daarna door de anderen scholen werd gevolgd.

Uitzondering
Alle basisscholen van Son en Breugel hielden dus hun eigen Koningsspelen vrijdag 12 april bij of in de buurt van de eigen school. Een uitzondering daarop zijn De Regenboog en de Ruimte; zij houden vrijdag 19 april hun Koningsspelen.

Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 18 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella