Afbeelding

Jubileumseizoen Seizoen voor kiosk "de Sonnestrael" van start

Cultuur

We hebben er wel even op moeten wachten, maar het ziet er nu toch echt naar uit, dat de lente is aangebroken en, dat we ons in het dorp kunnen gaan richten op de talrijke buiten- activiteiten, die plaatsvinden en het leven in Son en Breugel zo aangenaam maken.
En daarbij zal onze kiosk "de Sonnestrael" natuurlijk weer een centrale plaats gaan innemen.

Door: Ad Louwers

Het wordt een bijzonder jaar voor de kiosk, want op 6 november 2015 was het tien jaar geleden, dat dit podium voor iedereen met veel feestelijk vertoon werd geopend.
Een kiosk voor het kloppend Hart
Het plan om op het vernieuwde Kerkplein een kunstwerk te realiseren werd in 2004 mede door inspraak van diverse groeperingen zoals de harmonie en de carnavalsvereniging zodanig gewijzigd, dat de oprichting van een kiosk als culturele ontmoetingsplaats de voorkeur ging krijgen. Het college vroeg de toenmalige gemeentesecretaris Ad van Etten om een plan in die richting uit te werken. Uiteraard kwamen er veel suggesties binnen, die nogal uiteenliepen.
De redding kwam uiteindelijk uit LUT-Lommel. Dorpsgenoot Nol de Heijde ontdekte daar bij een plaatselijke antiquair een antieke kiosk. Het was een prachtige smeedijzeren constructie op gietijzeren zuilen in vroege Art Nouveau stijl. Een delegatie van het college ging er een kijkje naar nemen en besefte direct dat dit een unieke kans was voor Son en Breugel. Er werd een projectteam ingesteld, waarin o.a. ook architect Bert Staals een plekje kreeg. Ook werd er een gemeentelijk krediet besproken en vlot toegewezen en ook het Stakenburgfonds deed een duit in het zakje om het financieel allemaal rond te krijgen.
De Sonse dorpsgemeenschap bleek direct enthousiast. Restaurateur Jaak Vanderhoydonks ging met Bert Staal en de projectgroep voortvarend aan de slag en – in tegenstelling tot vaak met andere projecten in het Sonse het geval is– was de eensgezindheid groot en in korte tijd werd het ambitieuze plan werkelijkheid en verrees de antieke kiosk met een moderne uitstraling op het Kerkplein.
Feestelijke opening
Intussen was onder voorzitterschap van de echtgenote van burgemeester Gaillard een commissie gevormd, die zich zou gaan bezighouden met de invulling en programmering van het nieuwe Sonse open podium. De eerste taak van deze BACK commissie ( de Beheer- en Activiteiten Commissie Kiosk) was het organiseren van een feestelijk openingsfeest, tegelijk met een prijsvraag voor een passende naam. Die werd uiteindelijk "De Sonnestrael", een naam, die onafhankelijk van elkaar door zowel Marianne Mulders als Annie van Reeken werd ingestuurd. Ondernemersvereniging Ekkersrijt droeg financieel bij aan het grote openingsfeest.
Op zondag 6 november 2005 vond de spectaculaire opening plaats waarbij Burgemeester Gaillard samen met de prijswinnaars van de naamwedstrijd na een rondvlucht over Brabant met een helikopter werd gedropt. De hele middag was er na de plechtige inzegening door Pastor Bakermans en de officiële opening door de burgemeester een feestelijk programma met optredens van o.a. harmonie PHEV, de Krutjesgatse Liedertafel, het St. Catharinagilde, Zangkoor Een van Zin, de Bloaskaken en Aris Weel. Het werd een waar dorpsfeest met o.a. ook een ballonwedstrijd voor de kinderen en een carillonconcert.
En sinds die datum vormt nu al ruim tien jaar de kiosk het open podium voor tal van activiteiten voor plaatselijke maar ook regionale groepen en gezelschappen.
Tijd voor een jubileumfeestje dus.
Jublueumactiviteiten
Omdat november vanwege de vaak kille weersomstandigheden geen tijd is om activiteiten in de buitenlucht te ontplooien is de viering van het tienjarig jubileum verplaatst naar dit jaar en wel op 3 juli a.s. De BACK-commissie, verantwoordelijk voor de programmering op de kiosk, heeft een bijzonder feestelijk programma samengesteld, waarover binnenkort uitgebreide informatie volgt.
Maar ook het reguliere programma bevat deze zomer en herfst weer tal van optredens, die zeker de moeite waard zijn. Inmiddels is er alweer een tiental optredens van zeer gevarieerde aard geboekt. De kiosk zal dus weer een ontmoetingsplaats gaan worden voor vele dorpsgenoten en tevens een podium waarop vele artiesten en gezelschappen hun vaak niet geringe kunsten zullen gaan vertonen. En dat kan van alles zijn: een concert, een toneelstuk, een voordracht, een manifestatie of een demonstratie, je kunt het zo gek niet noemen.
De eerste activiteit vindt plaats op 14 mei a.s. Dan zullen de Kabelgat Ramblers uit Veghel een optreden verzorgen.
De commissie wijst er nogmaals op, dat alle aanvragen voor optredens, manifestaties e.d. via haar dienen te lopen, teneinde een overzichtelijk programma te kunnen maken en geen dubbelboekingen te krijgen. Bovendien moet voor optredens ook vergunning aangevraagd worden bij de gemeente.
Voor alle informatie over optredens kan men terecht bij het secretariaat, Ineke Louwers, tel. 0499 476142 e-mail louwersineke@hotmail.com .
Son en Breugel wacht ongetwijfeld een creatief en mooi seizoen op en rond de kiosk, die nu al weer ruim tien jaar het "culturele middelpunt vormt van het Kloppend Hart van Son", zoals het fraaie bouwwerk destijds in de raadsstukken werd omschreven.