Foto: Joop de Haas
Foto: Joop de Haas

Vrienden van Berkenstaete realiseren Tovertafel

Human Interest

In het Atrium, omgetoverd in een feeërieke ambiance die aan de Efteling deed denken, overhandigde een goede fee vergezeld door een klein toverfeetje met de naam Arabella, namens de Vrienden van Berkenstaete de 'Tovertafel" aan de bewoners van Berkenstaete.

Door: Arjen Strik

Wat is een Tovertafel eigenlijk? Lenie Theuns, voorzitter van de cliëntenraad en lid van het bestuur verteld. "Het is een beamer waarbij lichtanimaties worden geprojecteerd op de tafel. De box bevat tevens een infraroodsensor, processor en een geheugen. De Tovertafel stimuleert de beweging en doorbreekt daarmee de apathie van bewoners met dementie. Het licht beweegt mee als de mensen op de eettafel hun handen en armen bewegen. Zo kunnen bewoners samen met hun mantelzorgers of medewerkers lekker ontspannen en genieten van de kleuren, geluiden en geuren."
Elly Speetjens, mede bestuurslid, vult haar aan. "De Tovertafel is een geweldige aanwinst en het haalt mensen uit hun isolement en brengt lol en plezier."

Leny Achten, voorzitter van Vrienden van Berkenstaete opent de bijeenkomst en verwelkomt de speciale gasten:
"Burgemeester Hans Gaillard met zijn echtgenote Ineke, mevrouw Lisette Burnett, Regio Directeur Archipel Zorg Groep, mevrouw Lilian Damen-Evers, Regio Directeur Rabobank Het Groene Woud Zuid en mevrouw Yvonne den Exter, Regiomanager St. SWZ Zonhove en Paul bewoner van de Buitenbrink op Zonhove."

Daarna verteld zij vertelt hoe de Vrienden van Berkenstaete dit initiatief gerealiseerd hebben. Een knap staaltje van 'Crowdfunding'.
"In onze lokale weekbladen van maart vorig jaar stond een artikel over Rabobank het Groene Woud Zuid dat ze € 75.000,-- wilden verdelen aan verenigingen en stichtingen, die wilden meedoen aan de Rabobank Clubkas Campagne. In april vorig jaar waren wij een van de eersten die zich hebben ingeschreven en kregen wij groen licht om hieraan mee te doen. We hebben een mooie campagne bedacht waarvoor we later nog een extra prijs hebben gekregen van de Rabobank.

We hebben als Vrienden van Berkenstaete héél veel medewerking gekregen van veel bewoners uit Son en Breugel die ons, maar natuurlijk de bewoners van Berkenstaete een warm hart toe dragen en natuurlijk ook de steun van onze vaste donateurs, waarvan we er natuurlijk altijd meer van kunnen hebben.

Zo maakte Sandor Paulus (cartoons, karikaturen, illustraties, sneltekenaar) een prachtige Tovertafel tekening. Ook een groot succes waren de Toverfeetjes die gemaakt zijn door enkele bewoners van Zonhove in het atelier van Kado & Zo aan het Raadhuisplein, voor verkoop op de Jaarmarkt in september. Paul was namens de makers aanwezig. De Jaarmarkt kraam en diverse creatieve spullen kregen we van Anja van Doremalen van hobby winkel Craftgarden . Wens Creatie maakte voor ons grote posters en deze werden verspreid over het hele dorp, om stemmers (leden van de Rabobank) binnen te halen voor de grote stemronde in oktober.

Een benefietdiner in oktober door Kook Club Cuisine La Sonnerie, Stichting H@p, waar we een prachtige cheque van € 1250,- in ontvangst mochten nemen, uit handen van Voorzitter Eric Veraart en Hans Dinkelberg. Als dank kregen alle koks een fraaie roos beschikbaar gesteld door Groenstylist Duncan Weijers. Op vrijdag 4 november jl. was te Oirschot de speciale uitreikingsavond van de Rabobank met Directie voorzitter mevr. Lilian Damen-Evers en mochten we een prachtige cheque in ontvangst nemen van € 1915,00. Het resterende bedrag is aangevuld door de Archipel Zorggroep. We hebben ook heel steun gehad van de Pers uit Son en Breugel: Weekbladen Forum en DeMooiSon&BreugelKrant.

Door alle bovenstaande initiatieven en bedrijven aan elkaar te verbinden, kon uiteindelijk de zo gewenste Tovertafel er komen (kosten totaal maar liefst € 6600,--).
Reden genoeg voor deze feestelijke overdracht met feestelijke ballonnen, toverbubbels en zeker ook een 'betoverend bloemstuk' geschonken door Bloemsierkunst Le Soleil van Theo Verhoeven."

Op de achtergrond zingt Herman van Veen: 'Als ik kon toveren, kwam alles voor elkaar'. Dat nuanceert Lisette Burnett, regio directeur bij Archipel Zorggroep. In haar toespraak waarin zij de Vrienden bedankt zegt ze: "Leny kan niet toveren, maar als ze iets in haar hoofd heeft, komt het er ook, daar zijn we heel content mee." De aanwezigen kregen allemaal een toverdrankje waar Asterix jaloers op zou zijn en na het uitspreken van een toverspreuk door onze tovergodinnen volgde een luide knal, het signaal dat de overdracht een feit was.

We zijn benieuw wat voor geweldige initiatieven de Vrienden van Berkenstaete dit jaar in petto hebben. Ze vervullen een verbindende rol. We zullen er in ieder geval met plezier verslag van doen.

Foto: Joop de Haas
Foto: Joop de Haas
Foto: Joop de Haas
Foto: Joop de Haas
Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella