Schade aangebracht door motorcrossers
Schade aangebracht door motorcrossers

Wandelen op wielen Rolstoelpad 'Houtense brug' nu al gemold

Human Interest

Er is onlangs een prachtig nieuw rolstoelpad aangelegd in het Bosgebied West bij de Houtense brug. Een half verhard pad, speciaal geschikt voor rolstoelen, rollators, scootmobielen en kinderwagens.

Door: Arjen Strik

Een uniek pad om mensen, die minder mobiel zijn, toch te laten genieten van de mooie natuur. Op 18 mei staat de officiële opening gepland. Maar "aso's" hebben het pad nu al vernield. Jan de Lange, voorzitter van de werkgroep 'Wandelen op Wielen' doet zijn relaas.

Hufterig gedrag
Enigszins gefrustreerd vertelt Jan: "Meerdere ongenode gasten, zeg maar hufters, zijn op het rolstoelpad geweest. Ruiters met paarden hebben op een paar stukken van het pad ernstige schade aangericht. De hoeven van de paarden dringen diep door in de toplaag van het pad. Met maneges uit de buurt is van te voren overleg geweest en zij zouden het rolstoelpad respecteren. Daarom gaan we er van uit dat het zgn. vrije ruiters zijn. Maar de meeste schade is aangebracht door motorcrossers. Niet alleen omdat ze op het pad rijden wat al schade geeft, maar ook omdat zij zogenaamde 'slidings' maken op de bochten van het pad." Hij vervolgt: "Ook crossfietsen en andere fietsen horen niet op een rolstoelpad. Daarvoor zijn meer dan voldoende andere paden aangelegd. Er moeten nog verbodsborden geplaatst worden maar of dit deze mensen tegenhoudt is maar de vraag. Zij kunnen nu al geen respect opbrengen voor dit rolstoelpad. Wij hopen dat u, wanneer u deze onverlaten ziet, u deze mensen wilt aanspreken of eventueel de BOA's of politie wilt inlichten."

Een uniek pad voor beperkt mobielen
Jan vervolgt: "Het rolstoelpad is 2,2 km lang en vanaf de nieuwe parkeerplaats bij de Houtense brug (kant van Ekkersrijt) en vanaf de nieuwe parkeerplaats bij de Dutmella Blokhut zijn bewegwijzeringsbordjes geplaatst naar het rolstoelpad. Dat begint halverwege het fietspad langs de A50. Op de route van het pad staan ook bewegwijzeringsbordjes. Zij laten u kennis maken met een prachtige nieuwe en bestaande natuur. Die nu is opengesteld voor mensen in een rolstoel of met een rollator of scootmobiel of (groot)ouders met een kinderwagen of natuurlijk ook om gewoon een heerlijke wandeling te maken. Er wordt al veel gebruik gemaakt van het pad. Op de route vindt u ook nog informatiepanelen, bankjes en onderrijdbare picknicktafels."

Als laatste merkt hij op:" Op 18 mei wordt het pad officieel geopend. Over het 'hoe en wat' hebben we nog geen informatie. We hopen dat het pad dan hersteld is door de gemeente, die ook financier en eigenaar van het pad is. We zijn benieuwd en laten ons graag verrassen."

Namens de werkgroep "Wandelen op Wielen" met vertegenwoordigers van het IVN, Adviesgroep Sonse Bossen, Stichting Welzijn Zonhove en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform.
Jan de Lange mailto:voorzitter@cgplatformsonenbreugel.nl