Ineke Thomasse, coördinator van de stichting BreiBoezem.
Ineke Thomasse, coördinator van de stichting BreiBoezem. Foto: Wil Feijen

BreiBoezem laat vrouwen zich weer vrouw voelen

Human Interest

Het is iets waar ik als man niet bij stil sta, hoe het is om borstkanker te hebben. Laat staan wat het betekent voor een vrouw als een of allebei haar borsten geamputeerd moeten worden. Het is geen leuk verhaal, wel een verhaal dat voorkomt en het verdient verteld te worden.

Door: Lukas van As

Afgelopen vrijdag had ik een afspraak met Ineke Thomasse, coördinator van de stichting BreiBoezem. Stichting BreiBoezem heeft als doel deze vrouwen gratis te voorzien van gebreide borstprothese(s). De gebreide boezems zijn een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. De boezems worden gebreid door vrijwilligers. Ineke zorgt als coördinator voor de locatie waar de vrijwilligers elke eerste van de maand bijeenkomen en voor de materialen voor het breien van de boezems.

De protheses worden van 100% katoen gemaakt om huidirritaties te voorkomen en hebben een vulling die weinig weegt. Ze zijn prettiger en comfortabeler is de ervaring van veel vrouwen, siliconen protheses zijn vaak zwaar en kunnen nekklachten veroorzaken, aldus stichting BreiBoezem. Daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars slechts een keer siliconen protheses per twee jaar, mits het eigen risico niet verbruikt is.

De vraag naar gebreide protheses komt van mensen die van BreiBoezem gehoord hebben, vandaar dat Ineke de stichting graag wat publiciteit geeft, waar de Mooi Son en Breugel Krant graag aan meewerkt!

Het initiatief voor gebreide borstprotheses is vanuit Amerika naar Australië overgewaaid, waar Jacqueline de Jong, de zus van Ineke er mee in aanraking kwam. Jacqueline heeft zelf ook borstkanker gehad. Nadat ze met Knitted Knockers (de naam van de oorspronkelijke organisatie uit de VS) in aanraking kwam is ze zelf ook gaan breien. Jacqueline woont in Australië, en vond het een goed idee dit initiatief ook naar haar geboorteland te brengen. Jacqueline nam contact op met de Bostkankervereniging Nederland. Na een oproep van de Borstkankervereniging meldde Wendie Verwij zich. Inmiddels is Wendie voorzitter van stichting BreiBoezem, de naam van de Nederlandse tak. Wendie is zelf ook borstkankerpatiënt, en ging met 120% enthousiasme aan de slag. In januari 2015 ging de stichting officieel van start. Hoewel de organisatie nog klein is, is ze al wel landelijk!

De vader van Jacqueline (en Ineke) was erg trots op zijn dochter, zo trots dat hij voor zijn 80e verjaardag geld vroeg wat hij wilde doneren aan stichting BreiBoezem. In de week van zijn verjaardag in juni 2016 werd de donatie aan Wendie overhandigd, Wendie zette ook een mooi verhaal met bijpassende foto's op Facebook. 'Toen dacht ik: nou wil ik ook iets doen voor BreiBoezem', zegt Ineke. Zelf breit Ineke niet, gelukkig is ze zelf geen borstkankerpatiënt. De stichting heeft ook coördinatoren nodig, zo kan Ineke haar bijdrage leveren!

Zoals al vermeld is er elke eerste van de maand een bijeenkomst. De vrijwilligers brengen de boezems die ze af hebben mee en krijgen materiaal om nieuwe te maken. Ook worden ervaringen etc. uitgewisseld, en wordt er gezellig bijgekletst! Het is ook een gelegenheid nieuwe patronen te introduceren en uit te proberen, zoals de halve boezem die onlangs is ontwikkeld. Het patroon is doorgestuurd vanuit Den Bosch, waar het hoofdkwartier van de stichting zit. De club van Ineke is nog bezig met het uitproberen, de halve boezems zijn overigens al wel beschikbaar.

Het is een heel divers clubje, waar Ineke coördinator van is. De vrijwilligers komen uit de hele regio, onder andere uit Beek en Donk, Best, Sint-Oedenrode en twee uit Son en Breugel. Het meeste breiwerk gebeurt thuis. Bijna de helft van de vrijwilligers in Ineke's club hebben zelf te maken met borstkanker, de anderen kennen mensen die er mee te maken hebben. De dames uit Sint-Oedenrode breiden al voor KiKa, ze vonden de afwisseling wel leuk!
Alle vrijwilligers zijn enorm betrokken. Er is de mogelijkheid om een kaartje bij de boezems te doen met de naam van de vrijwilliger die het gebreid heeft. Tekenend voor de betrokkenheid is dat niemand daar gebruik van maakt. Ze doen het uit liefde!

Stichting BreiBoezem levert maatwerk. Als een aanvraag gedaan wordt, moet de maat opgegeven worden. Eventuele voorkeuren qua kleur worden ook zoveel mogelijk gehonoreerd. Als de boezems klaar zijn, komt Ineke ze afgeven. Ze neemt altijd twee maten mee, de opgegeven maat en een maat kleiner. De boezems willen nog wel eens wat groter uitvallen. Het is ook mogelijk om ze bij Ineke op te halen.
Het is een zeer persoonlijk, intiem moment, waarbij veel vrouwen toch hun verhaal willen doen. Juist omdat het zo'n persoonlijk iets is, willen veel vrouwen toch uitleggen wat er aan de hand is.

De reacties op de gebreide boezems is over het algemeen zeer positief. Sommige vrouwen zijn er lyrisch over, de siliconen protheses worden als zwaar ervaren en zweterig en warm. De gebreide boezems zijn veel lichter, voelen aangenaam aan en mogen zelfs nat worden!
Bijzonder en typerend is de reactie van een van de vrouwen, zegt Ineke. 'Je zit al in zo'n mallemolen van emoties, behandelingen etc. Als je dan mensen tegenkomt die geheel onbaatzuchtig zo iets positiefs doen, dat is heel mooi!' zei deze vrouw. En zo is het!

Stichting BreiBoezem is een onderdeel van 'Voel je weer vrouw', een initiatief van Wendie Verwij. Wendie geeft kleuradvies, bijvoorbeeld adviseert ze vrouwen die hun haar hebben verloren welke muts of shawl het best bij ze past, qua kleur.
Stichting BreiBoezem is uitgegroeid tot een landelijke stichting, die deels organisch gegroeid is. Als een vrijwilliger zich aanmeldt, wordt er gekeken of er in de desbetreffende regio breiers nodig zijn. Het aantal breiers is aardig op orde, wel kan de stichting nog iemand voor de boekhouding gebruiken.

De BreiBoezems worden altijd in setjes van twee aangeleverd, een is dan reserve. Elk setje kost € 10,00 om te maken. Stichting BreiBoezem is volledig afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. De stichting is erg blij met alle donaties, groot of klein!

Meer informatie over stichting BreiBoezem kunt u vinden op www.breiboezem.nl. Ook is de stichting te vinden op Facebook: www.facebook.com/BreiBoezem en twitter: www.twitter.com/breiboezem.

De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 62404679. Donaties kunnen worden overgemaakt naar IBAN rekeningnummer NL 72 INGB 0000 6747 111.

Met Jacqueline gaat het weer goed, ze is helemaal genezen!

Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 15 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 18 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella