Afbeelding

Coalitie gaat doorpakken met resultaten uit het verleden

Politiek

Halverwege de bestuursperiode presenteert het nieuwe college haar eerste kadernota. Op 12 mei is er een nieuwe coalitie ontstaan tussen VVD, PVDA/GroenLinks en Dorpsbelang en dus ook een nieuwe college. De nieuwe coalitie heeft nog 18 maanden tot de verkiezingen. Daarom is er voor gekozen om geen geheel nieuw collegeprogramma op te stellen, maar zich zoals de coalitie het zelf noemt "een zestal belangrijke dossiers te richten" te weten Bestuurlijke toekomst, het Centrumplan, Breugel bruist, sociaal domein, duurzaamheid/overgang naar led straatverlichting, sociale woningbouw. De kadernota is een beleidsmatige schets van een aantal onderwerpen met onderbouwing de voorgesteld zal worden aan de raad.


Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen heeft in een gesprek met onder andere DeMooiSonenBreugelKrant de kadernota toegelicht.

Door: Adrie Neervoort

Het zesenenvijftig pagina's tellende document is een opsomming van cijfers en doelen vanaf nu tot en met 2020. Zeg maar een plan van aanpak waarin de financiële situatie nu en in toekomst zichtbaar wordt bij het niet en wel uitvoeren van bepaalde plannen.
Om maar met het goede nieuws te beginnen, de gemeente Son en Breugel zit goed bij kas. Er zijn veel reserves, zelfs in totaal € 16,3 miljoen waarvan de gemeente € 8,1 miljoen vrij mag gebruiken. Van deze 8,1 miljoen wordt 30% in de kadernota al gebruikt, ruim 2 miljoen dus. Dit is voor het eerst dat dit gedaan zal worden, jaren lang werden de reserves van de gemeente niet gebruikt. Daardoor werd deze spaarpot steeds groter. Omdat de huidige coalitie van mening is dat het niet gepast zou zijn de inwoners te belasten als deze reserves zo groot zijn wil deze coalitie het geld gebruiken voor projecten zoals genoemd in de kadernota.

De eerder genoemde belangrijke dossiers waarop de coalitie gaat richten zijn:

Bestuurlijke toekomst
Uitgangspunt hierbij is de in juni 2015 vastgestelde visie op de bestuurlijke toekomst. Intussen zijn er weer veel ontwikkelingen die invloed hebben op de vastgestelde visie. Zoals de evaluatie en doorontwikkeling van de dienst Dommelvallei. En de provinciale commissie die is gevraagd te adviseren over de bestuurlijke toekomst van Nuenen, de ontwikkeling en governance van de samenwerking in het stedelijk gebied en de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven.Bij als deze ontwikkelingen wil de coalitie de regie houden op een eigen toekomst, in het belang van de gemeenschap van Son en Breugel en van Ekkersrijt.

Centrumplan
Trekker hiervan is de bouw van de MFA. Hier zullen ook de andere uitvoeringsprojecten mee verbonden zijn zoals de functionele transformatie van het Vestzak theater naar een woonfunctie.
Ook de herinrichting van het Raadshuisplein en de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen, bovengronds zijn hier een onderdeel van.

Breugel Bruist
Het concreet maken van de ambitie om te investeren in het centrum van Breugel. Uitgangspunt hierbij is het door de Raad vastgestelde uitvoeringsplan van augustus 2013, waarin de ontwikkeling van de sporthal, de woonzorgcombinatie, schoolhuisvesting en realisatie van nieuwe woningen aandachtpunten zijn. Dit alles om een bruisend centrum in Breugel te realiseren. Wens is om begin 2017 hierover te beslissen en de uitvoering te starten.

Sociaal domein
Hierbij staat het doorontwikkelen van het CMD centraal. Het integraal werken, verder uitbouwen en de toegang en laagdrempeligheid voor hulpverlening te verbeteren. Door nu te investeren hierin zullen de zorgkosten op termijn afnemen.

Duurzaamheid en overgang naar LED verlichting
Er wordt doorgepakt op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van energieneutraal in 2030 tot een duurzame samenleving waarbij bedrijven, overheid, burgers, verenigingen en scholen samen werken aan duurzame oplossingen. Direct zichtbaar zal zijn het volledig van ledverlichting voorzien van de openbare verlichting.

Sociale woningbouw
De ontwikkeling van woningbouw voor de (toekomstige) burgers. Met nadrukkelijke aandacht voor de huisvesting voor statushouders en andere urgenten. Voorbeelden voor concrete plannen hiervoor zijn het Hiva terrein, Oranjetip (geen woonwagens meer) en de ontwikkeling van het Rabopand.

Wat opvalt aan de kadernota is dat Son en Breugel financieel een gezonde gemeente is met grote reserves,omgebouwd in het verleden en nog nooit aangesproken. Dit is in omliggende gemeentes wel anders. Dit kan bij samenvoegen van ander gemeentes met Son en Breugel natuurlijk veranderen. De wethouder Ton van den Nieuwenhuijzen is zich hiervan bewust en zegt dat samenvoeging indien nodig of gewenst een proces van jaren is. Daarbij is gelijkheid van de structuur en financiën van de betrokken gemeentes een verantwoordelijkheid van de betrokken gemeentes zelf.

We kunnen weer rustig slapen er komt geen lasten verhogingvoor de inwoners van Son en Breugel.
De lasten mogen niet meer stijgen dan de inflatie. En dit ondanks de grote plannen van de gemeente in de komende jaren.
Ook liggen er nog een aantal projecten die nog niet uitgevoerd zijn zoals het doolhofpark dat op Vroonhoven moet komen en het verhogen van het scheidingsnet tussen het golfterrein en het combigebouw waar ook de brandweer zit. Dit zal met het doorpakbeleid nog een kwestie van korte tijd zijn.

In de kadernota is ook een post wachtgeld wethouder en re-integratie wethouder opgenomen. Dit zijn kosten die gemaakt worden door het ontslag van wethouder John Frenken en ook de aanstelling van een derde wethouder brengt kosten met zich mee. Allemaal keurig en transparant opgenomen in de kadernota.
De brug over de Dommel bij de Planetenlaan zal worden gerepareerd of vervangen, verder onderzoek moet dit nog uitwijzen, kosten €30.000,- bij reparatie en €1.154.000,- bij vervanging.
Dat laatste bedrag is niet in de kadernota meegenomen.
In Breugel blijft het voor de Boerderij bij het oude maar zal de Bongerd gerenoveerd en deels gesloopt en herbouwd worden. Een mooie investering die gedeeltelijk betaald zal worden met de gemeentereserves en de opbrengsten van de verkoop van aandelen OBRA gas.

De sloop van de oude gemeentewerf is een feit, alleen moet er onder het maaiveld, zeg maar waar de fundering ligt, nog gesloopt worden. Hiervoor moet nog een asbestinventarisatie uitgevoerd worden. Daarna kan de verdere sloop plaatsvinden. Op deze locatie zal uiteindelijk gebouwd worden.

De Kerktoren en het oude raadshuis zullen gerenoveerd worden en wel op dergelijke wijze dat er de komende 30 jaar geen groot onderhoud aan de gebouwen meer nodig is. Dit past binnen het duurzaamheidbeleid. Wel de duurste variant € 900.000,- maar de keuze voor 12 jaar geen grootonderhoud is uiteindelijk slechts € 215.000,- goedkoper.

De kadernota zal op 14 juli op de agenda staan van de raadsvergadering, dan zal er inhoudelijk op de onderwerpen en het totaal mogen worden gereageerd. Na het lezen van de kadernota valt wel op dat er ook kosten om reden ontbreken, dit is ook uitgelegd door wethouder Ton van den Nieuwenhuizen. "In de kadernota staan gegevens die feiten zijn". Het ontbreken van een bedrag voor de aankoop van de Petrus Banden Kerk is dan misschien vreemd maar volgens wethouder Nieuwenhuijzen komt dit omdat het Bisdom eigenaar is en de gemeente nu niet weet aan wie zij dit gebouw gaan of willen verkopen. Dus ook niet of de gemeente als zij al zouden willen dit gebouw kunnen kopen en voor welk bedrag. Toch blijft het vreemd dat je alles in de omgeving van het gebouw in een kadernota beschrijft behalve het gebouw dat centraal in die omgeving staat.


Conclusie de kadernota stemt waarschijnlijk tot tevredenheid voor veel partijen en zal een ijkpunt worden voor de woorden die gebruikt zijn door de nieuwe coalitie. Financieel een mooi verhaal met wat hiaten in de uitvoering maar gezien de reserves die nog aangesproken kunnen worden moet dit geen probleem zijn. We kunnen eigenlijk spreken van het feit dat de nieuwe coalitie gaat doorpakken met resultaten uit het verleden.