Afbeelding

Recordaantal specialistische kwekers op Bloem & Tuin 2016

Zakelijk

De bossen op Landgoed Gulbergen vormen het decor van de 23e editie van Bloem & Tuin. Bezoekers kunnen er terecht voor de nieuwste tuintrends en tuininspiratie.

Er zijn bijzonder veel bloemen, planten en traditionele tuinproducten om te bewonderen. De grote kracht van de organisatie van Bloem & Tuin is dat ze specialisten samenbrengt op het gebied van tuinieren, bloemen en planten. Dit jaar zijn er meer specialistische kwekers dan ooit.

Twee kilometer inspiratie!
Op het internationale tuinevenement maken bezoekers een wandeling van twee kilometer over kronkelige bospaden geplaveid met boomschorssnippers. Jaarlijks lopen tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers uit binnen- en buitenland langs allerlei modeltuinen, kwekers, kunstenaars en productstands. Het is een kleurrijke en inspirerende dag in de natuur.

Nul-op-de-meter-tuin
Het thema van Bloem & Tuin is 'nul-op-de-meter-tuin'. "We tonen dat besparen niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis een fors lagere energienota oplevert. Zo draagt onze nul-op-de-meter-inspiratietuin op verschillende manieren bij aan een betere en schonere leefomgeving. Op jaarbasis verbruikt deze klimaatneutrale tuin geen energie. Terwijl er toch luxe en sfeer aanwezig zijn", vertelt organisator John Geven.

Medewerkers van de gespecialiseerde bedrijven Fred Langstraat tuinen en ALTEIDFrenken staan klaar voor advies en demonstraties over duurzame besparingen. De een weet alles over het verwerken van duurzame beplanting en een natuurlijk evenwicht in materialen, de ander is specialist op het gebied van verlichting en energiezuinige en technische installaties.

Tophovenier Martin Buijtels die vorig jaar vele bezoekers verraste met zijn aquariumtuin, gaat dit jaar wederom groots uitpakken met Nederlands topdesign. Zijn tuincreatie belooft hoge ogen te gooien.

Zeer bijzondere planten en rozen!
Volgens organisator Geven zijn komende editie meer bijzondere bloemen en planten dan ooit op het tuinevenement te bewonderen. "Steeds meer plantenspecialisten willen zich profileren op het succesvolle evenement. Een recordaantal specialistische kwekers neemt deel. Het wordt een kleurrijke wandeling in de bossen van Gulbergen."

Geven wijst ook op de David Austin roos met een geur 'die de neuzen gaat strelen'. "De geur van een roos is als de adem van de liefde, zo schreef de Griekse dichteres Sappho ooit. En nog steeds spreekt de roos tot ieders verbeelding. Jarenlang was ze vatbaar voor allerlei ziektes, maar 's werelds bekendste rozenkweker en veredelaar David Austin slaagde erin volle en sterkere soorten te kweken die lekker geuren en eindeloos doorbloeien. Met de introductie van de bekende rozenserie bij Intratuin, is de Nederlandse tuin een koningin van de bloemen rijker", vertelt Geven.

De eetbare tuin is een blijvertje
De eetbare tuin blijkt meer en meer populair te worden. Deze trend is enkele jaren geleden ingezet en is niet meer weg te denken. Ook tuincentra spelen er helemaal op in. "Menigeen dacht dat deze trend tijdelijk zou zijn, maar mensen plukken er letterlijk de vruchten van en het is ook nog eens kostenbesparend. Diverse kwekers bieden eetbare planten en bloemen aan om een diner spannender te maken."

Trend 2016: Buiten wordt binnen
Een andere trend die Geven signaleert, heeft alles te maken met de aantrekkende huizenmarkt. "Er wordt steeds meer in de tuin geïnvesteerd om het leefplezier en leefgeluk te vergroten. Daarvoor is zeker niet altijd een dikke portemonnee nodig. Met een beetje creativiteit en duurzaamheid kom je al een heel eind." Kleine creatieve veranderingen en kleur-switches kunnen volgens de organisator heel veel doen om een nieuwe sfeer te creëren. Ook de smart technologie neemt zijn intrede in de tuin. Diverse meubelfabrikanten richten tijdens zich tijdens het tiendaagse evenement op luxe en trendy tuinmeubelen. "De tuin is tegenwoordig echt een onderdeel van het leven in huis. Het nieuwe binnen is het buitenleven."

Fotowedstrijd
Tijdens het internationale tuinevenement vindt de eerste finale van een landelijke fotowedstrijd plaats. De fotowedstrijd is opgezet door CityFoto, John Geven Fotografie en Bloem & Tuin. Het thema is Colourful Dutch Nature. "Uit de ruim 900 inzendingen uit het gehele land tonen we 40 geselecteerde foto's. Hiervan zijn er 35 door een jury en 5 via Facebook door de volgers van Bloem & Tuin uitgekozen. Alle genomineerde foto's zullen de wandeling over het landgoed nog meer verfraaien", aldus Geven. Uiteindelijk bepalen bezoekers de winnaar van deze hoogwaardige fotowedstrijd. De winnaar ontvangt een Sony spiegelreflexcamera en een waarde cheque van € 500,-.

Kinderen
Op het evenement is ook aan de kinderen gedacht. Er is een speeltuin en leuke, kleine boerderijdieren in de stand van Intratuin samen met Schapenhouderij Rob Adriaans. Kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

Opening en entree
Van vrijdag 29 juli tot en met zondag 7 augustus is Bloem & Tuin dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor volwassenen is de entree € 12, -- per persoon. Kinderen onder de 14 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen.
Parkeertarief op bewaakt terrein: € 5, -- per auto, of € 0,50 per fiets of bromfiets.
Meer info en een sfeerimpressie vindt u op www.bloementuin.nl

Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 11 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 14 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella